Volledig scherm
PREMIUM
Laura Hansen tussen de boeken in de productiehal van NBD Biblion aan de Huygensstraat. © Ron Jenner Fotografie

Elk biebboek maakt omweg via Zoetermeer

Een gebouw van 14.000 vierkante meter met muren van gekleurde boekenruggen siert de Huygensstraat. Maar weinigen weten wat er écht schuilgaat in het ’s avonds oplichtende pand van NBD Biblion.

Volledig scherm
Elk boek krijgt de bekende bibliotheek-informatie opgeplakt. © Ron Jenner Fotografie

Wat is de overeenkomst tussen Susan Smits Hotel Hartzeer in de bibliotheek in Leeuwarden en Hallo Meneer De Uil van Patrick Bremmers dat nu naar een schoolmediatheek in Maastricht wordt verscheept? Beide boeken zijn onder handen genomen in Zoetermeer. Uitgekozen als bibliotheekboek, voorzien van een chip plus informatie en geschikt gemaakt om vele jaren honderden lezers blij te maken. Het bedrijf, waar bijna 150 mensen werken, maakt ook games, cd’s en dvd’s ‘uitleenklaar’.

Het zijn slechts twee exemplaren van de twee miljoen boeken die jaarlijks bij NBD Biblion binnenkomen. Afzender: talloze uitgeverijen uit heel het land. Er verschijnen elk jaar in Nederland veel meer boeken dan in een gemiddelde bibliotheek passen. Dat betekent dus kiezen voor de biebs en daar helpen de Zoetermeerders ze graag bij. ,,Niet alle boeken zijn even goed of populair bij potentiële lezers”, vertelt Laura Hansen van NBD Biblion. Aan haar inkoopcollega’s de taak om de pareltjes eruit te vissen. ,,Wij kunnen redelijk inschatten of een boek populair wordt. Het jeugdboek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen verschijnt binnenkort en daarvan weten we dat het populair wordt.” Niet in de laatste plaats omdat eerdere delen in de reeks al op veel lof konden rekenen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer