Volledig scherm
PREMIUM
Stadsdichter, journalist, tekstschrijver © Ron Jenner Fotografie

‘Mensen die ik spreek zijn inspiratie voor gedichten’

Is Zoetermeer poëtisch? Stads­dichter Robbert Roos ziet overal in de stad inspiratie voor zijn dichtregels.

Volledig scherm
Stadsdichter, journalist, tekstschrijver © Ron Jenner Fotografie

‘Wie Zoetermeer niet kent denkt vaak dat het een jonge stad in de polder is, een typische forenzenstad midden in de Randstad. Welke poëtische plekken zou je daar kunnen aantreffen? Wie Zoetermeer wel kent, zoals de Zoetermeerders, weet wel beter.’ In het voorwoord van Robbert Roos’ nieuwe bundel Dichterbij de Stad breekt burgemeester Charlie Aptroot een lans voor de schoonheid van de stad die Roos inspireerde tot dertig nieuwe gedichten.

Goed, het is eigenlijk zijn vierde dichtbundel, maar wél de eerste als de stadsdichter van Zoetermeer. In april 2016 werd hij officieel benoemd door de ondernemersclub Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ) om de groeistad met gedichten op de kaart te zetten. Roos beschouwt het als een leuke manier om bij te dragen aan de promotie van zijn stad.

Van de talloze gedichten die sindsdien uit zijn pen kwamen, bundelde hij er dertig. De bijpassende foto’s in het boek zijn ook van zijn hand. ,,Ik draag altijd een camera bij me als ik op pad ben. Ik schreef gedichten bij foto’s of zocht foto’s uit mijn collectie bij gedichten. Een enkele foto heb ik speciaal voor een gedicht gemaakt.’’

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer