Volledig scherm
Op het Zoetermeerse Erasmus college wordt gestart met een opleiding Ondernemer. © Peter Franken

Erasmus College helpt leerlingen met opzetten van bedrijf

Het Erasmus College gaat leerlingen met ondernemersambities helpen met het opzetten van een bedrijf. In drie jaar tijd worden zij klaargestoomd voor een carrière als zakenman of -vrouw.

Eerstejaars van het vmbo, havo en vwo van de school aan het Van Doornenplantsoen kunnen zich binnenkort aanmelden voor deze ‘business class junior’. Eisen zijn er niet. ,,Het eerste jaar presenteren leerlingen hun bedrijfsidee aan de ‘bankier’. Dit is een oud-docent in een pak met stropdas en hij beoordeelt de financieringsaanvragen van de leerlingen’’, legt directeur onderwijs Elvira van den Hoek uit. Voor een goed plan wordt 50 euro verstrekt, bij twijfel minder.

Quote

De een is goed in boekhouden, de ander heeft een vlotte babbel

Elvira van den Hoek

De leerlingen krijgen alle vrijheid voor hun bedrijfsidee. Van, bijvoorbeeld, een hondenuitlaatservice tot een bedrijf in apps. Het enige waarin ze beperkt worden, is de samenstelling van de groep die de onderneming leidt. ,,De een is goed in boekhouden, de ander heeft een vlotte babbel. De leerlingen moeten gaan ontdekken wat hun sterke kanten zijn. Wij, de docenten, maken groepjes op basis van competenties.’’

Talenten

Want met drie boekhouders in een onderneming kom je niet ver. Het product of de dienst moet ook aan de man gebracht worden. ,,Leerlingen moeten elkaar aanvullen. Ze moeten leren om samen te werken met iemand met wie ze op het eerste gezicht geen groep zouden vormen. Met het mixen van talenten kom je verder.”

Quote

Met de winst wordt een zakenreis naar Engeland of Duitsland gefinan­cierd

Elvira van den Hoek

Wie na het eerste jaar geen vertrouwen heeft in zijn of haar ondernemerskwaliteiten kan er de brui aan geven, de rest gaat verder in klas twee en drie. Het bedrijf beter maken, uitbreiden, langs bij de Kamer van Koophandel, de bank. En de winst? Die gaat in een fonds. Voor de leerlingen welteverstaan. ,,Met de winst wordt een zakenreis naar Engeland of Duitsland gefinancierd.” En als de onderneming failliet gaat? ,,Dan is dat ons financieringsrisico.”

12 december is de dag dat het concept gelanceerd wordt in Smaak & Vermaak. Het restaurant van een van de oud-leerlingen. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer