FNV Protesteert bij Bols en Beerenburg
Volledig scherm
FNV Protesteert bij Bols en Beerenburg © FNV

Even geen Beerenburg en Bols: FNV legt grote Zoetermeerse drankproducent plat

Leden van vakbond FNV voeren vandaag actie bij drankproducent en bottelaar Avandis aan de Wattstraat. Zes van de zeven productielijnen bij het bedrijf liggen volgens de FNV stil. 

De vakbond wil een beter loon voor de werknemers van drankgroothandels en de drankindustrie en vindt het bod van de werkgevers veel te mager. De actie in Zoetermeer is de eerste van een reeks door heel Nederland.

Dat de start van de een reeks acties van de bond is bij Avandis is omdat dit bedrijf een grote werkgever is in de drankenindustrie en er grote namen aan verbonden zijn, zegt FNV-bestuurder Jethro Warbroek. Avandis is in 2001 opgericht door drie beroemde drankenbedrijven: Lucas Bols, De Kuyper Royal Distillers en Herman Jansen, bekend van onder meer Sonnema Beerenburg. Deze drie bedrijven produceren hun bekende dranken als De Kuyper Oranjebitter en Bols jenever in deze fabriek op bedrijventerrein Zoeterhage. Bij Avandis werken ruim honderd mensen. 

Acties bij andere producenten, groothandels en wijnhandelaren staan volgende week in de FNV-agenda.

Ultimatum

Onlangs verliep een door de FNV gesteld ultimatum, nadat een eindbod van werkgevers door een meerderheid van de bondsleden werd weggestemd. De leden van CNV en De Unie moeten nog oordelen over het onderhandelingsresultaat dat hun bonden bereikten.

De cao Drankindustrie en de Groothandel in Dranken geldt voor zo’n 5000 medewerkers. Werkgevers bieden een loonsverhoging van 6,5 procent over drie jaar. FNV eist 5 procent per jaar en minder flexcontracten en goede ouderenregelingen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer