Vanuit een leeg stadhuis bestuurt burgemeester Charlie Aptroot de stad. Op de achtergrond is vanwege de corona-maatregelen een leeg Stadhuisplein te zien.
Volledig scherm
Vanuit een leeg stadhuis bestuurt burgemeester Charlie Aptroot de stad. Op de achtergrond is vanwege de corona-maatregelen een leeg Stadhuisplein te zien. © Henriette Guest

Forse boetes voor corona-overtreders in Zoetermeer

Wie de aangescherpte maatregelen tegen corona aan zijn laars lapt, kan voortaan ook in Zoetermeer rekenen op forse boetes. Burgemeester Charlie Aptroot is blij dat hij die kan opleggen aan iedereen die zich niet aan de nieuwe corona-maatregelen houdt. 

,,Het kabinet heeft goed geluisterd naar de wensen van de burgemeesters. Het is goed dat de burgemeester de mogelijkheid krijgt om te handhaven en te beboeten. Deze strengere regels zijn niet leuk, maar wel hard nodig voor het bestrijden van het virus. Om levens van kwetsbaren en ouderen te redden.”

De gemeente volgt hiermee het landelijk beleid rondom corona. De aangekondigde nieuwe maatregelen worden in Zoetermeer ook gehandhaafd. Volgens Aptroot maken team handhaving en de politie hierover momenteel afspraken.

Concreet houdt het in dat mensen of ondernemers die zich niet houden aan de opgelegde maatregelen direct een waarschuwing krijgen, met de grote kans een flinke boete erbovenop. De hoogte van de boetes  is landelijk vastgesteld en geldt ook voor Zoetermeer. Winkeliers en organisatoren van evenementen die zich niet aan de maatregelen houden, kunnen boetes tot wel 4000 euro tegemoet zien. Wie zich met drie personen of meer binnen anderhalve meter afstand van elkaar bevindt, kan boetes tot 400 euro verwachten.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer