Volledig scherm
PREMIUM
Fotografen Harrie Rijven (l), Dirk Staut en Janine Pompe komen wekelijks samen om over hun foto's te praten. © Peter Franken

Fotogroep Zoetermeer viert halve eeuw amateurfotografie

Een portret, landschap of abstract beeld. Al een halve eeuw wordt elke foto van Fotogroep Zoetermeer met passie gemaakt.

Een jaar voordat de eerste palen voor spiksplinternieuwe galerijflats in de grond van Meerzicht worden geslagen, wordt een Zoetermeerse woonkamer het toneel van bijeenkomsten van een kleine groep gepassioneerde amateurfotografen. Het is dan 1968 en de groep fotografen geeft zichzelf de naam 'Fotoclub Zoetermeer'. Dit is de vroegste voorloper van Fotogroep Zoetermeer, dat aanstaande november zijn vijftigjarige jubileum viert.

Zelf telde Fotogroep Zoetermeer voor het vaststellen van het jubileum de jaren vanaf het moment dat in Meerzicht de palen in de grond gingen. Na veel graven werd namelijk in het archief van de Zoetermeerse fotoclub een verslag van de allereerste bestuursvergadering ontdekt, en dat dateert uit 1969. Fotogroep Zoetermeer heeft een roemrucht verleden. In 1987 eindigde de Zoetermeerse club zelfs bij de acht beste fotoclubs van Nederland in een wedstrijd die door de Fotobond was georganiseerd. In november wordt een selectie van het werk van de groep een maand lang in de bibliotheek tentoongesteld, ter ere van het jubileum.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer