Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Foute rechercheur Ricardus V. moet twee jaar de cel in

Rechercheur Rick V. is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. De Zoetermeerder (36), met een carrière van achttien jaar bij de politie, lekte zeventien maanden lang informatie over criminelen aan vismaatje Melvin, die de namen doorkreeg van een andere vriend.

Volgens de rechter heeft hij met zijn handelwijze het imago van de politie beschadigd. ,,Van hem had integriteit en onkreukbaarheid mogen worden verwacht.’’

De eerste keer dat het echt misging was bij het vissen. De rechercheur was bezig met een onderzoek naar Zoetermeerse drugshandel en versprak zich tegen zijn visvriend.

De grootste pech: de visvriend kende de hoofdverdachte, stapte naar hem toe en het onderzoek liep stuk. De man haalde zijn huis leeg en wisselde van telefoon.

V. zei dat hij dacht dat hij er toen van af was, maar zijn vriend kwam steeds met briefjes met nieuwe namen waarover hij informatie moet zoeken, onder andere over de baas van motorclub Satudarah van de chapter Roosendaal. Die namen kreeg hij van de andere verdachte in deze zaak Sebastiaan van der E..

V. ging overstag omdat hem geld was beloofd. Zo’n 300 euro voor een kenteken en 500 euro voor een persoon. In werkelijkheid kreeg hij nooit een cent, verklaarde hij.

De rechter gelooft er niets van. Zo hoorde de politie tijdens een afgetapt telefoongesprek tussen Van der K. en diens moeder zeggen dat hij de agent heeft betaald. Ook gelooft ze niet dat V. zich versprak toen hij zijn visvriend vertelde over het drugsonderzoek.

Bij de zitting in december zei V. zich een ‘loser’ te vinden die het ergste deed wat een agent kon doen. Die spijt levert hem geen lagere straf op. De rechter oordeelde dat in tegenstelling tot andere politiemollen hij meer dan een jaar lang de ene na de andere naam natrok.

De advocaat van Rick V. wil nog overleggen met V. maar ‘acht de kans zeker niet uitgesloten’dat hoger beroep wordt ingesteld. De advocaat van Melvin is er al zeker van. Melvin kreeg 20 maanden cel. ‘Disproportioneel’, noemt zij de straf.

Van der E. is veroordeeld tot zestien maanden cel. Of hij in hoger beroep gaat is nog niet bekend.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer