Volledig scherm
Tijdens het Evento Mediterano vorig jaar waren er al workshops jeu de boules te volgen © Stichting Onderneem.net

Franse ballen gooien op Spaans festival

Met het eerste Open Zoetermeerse jeu-de-boulestoernooi is de stad is een sportieve activiteit rijker. En dat is precies de bedoeling, vertelt Etiënne Bakker. ,,Het is ook een mooi stukje promotie voor de stad, die zich met sport op de kaart wil zetten.”

Bakker is voorzitter van Stichting Onderneem.net. De zeskoppige club werd in 2007 opgericht om, zoals Bakker het omschrijft, beurzen en evenementen in en rond de stad te organiseren. Een ervan was het culturele festival Evento Mediterráneo op het Dobbe-eiland. Tijdens het organiseren van dat festival dat vorig jaar zijn eerste editie beleefde, zat Bakker al snel met een brandende vraag toen hij het landschap van het Dobbe-eiland bestudeerde. ‘Wat doet die grote grindbak op het eiland?’ vroeg hij zich af.

Het mysterie werd snel opgelost. De grindbaan bleek een jeu-de-boulesbaan te zijn, dus een lijntje naar de Zoetermeerse jeu-de-boulesvereniging was snel gelegd. Dat resulteerde in jeu-de-boulesworkshops die vorig jaar tijdens het Spaanse festival werden gegeven. Maar voor de nieuwe editie van het festival dat dit jaar op zaterdag 20 juli op het Dobbe-eiland neerstrijkt, staat een jeu-de-boulestoernooi gepland.

Hoe gemoedelijk de sportieve activiteit er ook uitziet, het is wel een afvalrace. Als je een keer hebt verloren, lig je er direct uit. ,,Toch is het vooral ontspanning, hoor. Iedereen ouder dan 16 kan meedoen, ook als je de sport niet beheerst. Maar het is ook niet zo moeilijk. Je gooit gewoon grote balletjes naar een klein balletje.’’ Inschrijven kost 10 euro per team en kan via de site. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer