Kris Florek
Volledig scherm
Kris Florek © Bartosz Bajersk

Frietbakker brengt Poolse bigos naar Zoetermeer

Na het succes met Nederlandse patat in Polen wil Poolse Zoetermeerder Kris Florek nu Nederland veroveren met zijn Patat & More. Vrijdag opent hij de eerste vestiging in Zoetermeer. Zijn geheime wapen: Poolse bigos. 

stoofschotel bigos
Volledig scherm
stoofschotel bigos © Caroline Zonneveld

Dat is een halfzoete zuurkool met tomatensaus en stoofvlees. ,,Gemaakt volgens oma’s recept”, belooft de in Polen geboren Florek. Hij verwacht dat de Zoetermeerders en daarna alle Nederlanders als een blok vallen voor zijn culinaire friet met warme sauzen. Florek is op dit moment met René Pomes druk bezig het pand aan Eerste Stationsstraat 4 in te richten. Ervaren patatbakker Pomes is straks dagelijks te vinden in zijn gloednieuwe snackbar. 

Ondernemer Florek (37) liet lekkerbekken in Polen de afgelopen jaren kennismaken met het oer-Hollandse patatje oorlog en patatje pinda. Nu is het de beurt aan Nederlanders om de Poolse stoofpot bigos te ontdekken, zegt de Zoetermeerder. In zijn culinaire snackbar aan de Eerste Stationsstraat verkoopt hij vanaf vrijdag dezelfde friet van Zeeuwse aardappelen waarmee hij in Polen zijn keten Patat & More groot maakte. Het vlees voor de stoofpotten haalt hij bij buurman Meat & Daily's.

Geslaagd zakenman

Pool Florek kwam na een moeilijke jeugd op zijn 22ste terecht in Zoetermeer en werd hier een geslaagd zakenman. Hij schreef er zelfs een boek over. Drie jaar geleden besloot hij dé snack van zijn nieuwe vaderland in Polen aan de man te brengen. Vanuit knaloranje foodtrucks verkocht hij knapperige frites. Diezelfde trucks gaat hij in Nederland ook inzetten. Deze maand staat de eerste bij Magisch Zoetermeer.

Kortgeleden besloot hij het roer om te gooien en zich te richten op de Nederlandse markt. ,,Ik wilde mijn passie voor Nederland delen in Polen. Nu is het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan: Friet verkopen aan Nederlanders. Te beginnen in Zoetermeer.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer