Volledig scherm
Rudi Seijdel en Fons Homan bereiden een stuk vlees in de houtoven. © Remco Zwinkels

Geboortehuis slager Piet van den Berg nu vleesrestaurant

Het restaurant De Heeren van Soetermeer heeft een metamorfose ondergaan. Gisteren konden de eerste gasten terecht in het hernieuwde pand in de Dorpsstraat.

Volledig scherm
Piet van den Berg is een grote naam in de slagerswereld. © Jaap Rozema

Zo'n zeven jaar geleden werd het gebouw aan de Dorpsstraat 41 omgetoverd tot het restaurant De Heeren van Soetermeer. Onlangs besloten eigenaren Rudi Seijdel en Fons Homan om het bestaande concept overboord te gooien en 'terug te gaan naar de basis'. Hoewel ze dat in eerste instantie niet wisten, bleek het pand namelijk het huis te zijn waar de bekende keurslager Piet van den Berg is geboren.

,,Op zijn elfde slachtte hij voor het eerst een koe met zijn vader in het koetshuis in onze binnentuin. Wel heel bijzonder en het is één van de redenen dat we er een vleesspecialiteitenrestaurant van wilden maken. We werken nu alleen nog met pure producten en het allerbeste vlees", vertelt Rudi Seijdel.

Houtskool
Eén van de veranderingen is dat het vlees nu wordt bereid in smokers en houtskoolovens, zodat er een typische rooksmaak aan zit. ,,We gaan ook aan de slag met een dry aged rijpingskast. Hier wordt vlees in opgehangen, zoals côte de boeuf. Na twee maanden is er een soort korst ontstaan, die er daarna wordt afgesneden. Het vlees is heel mals, omdat het rijpen ervoor zorgt dat de spiermassa afbreekt. Het is het lekkerste van het lekkerste", legt Seijdel uit.

Om ook in het menu een link te leggen naar de historie van het pand, wordt het zogeheten MRIJ-vlees van keurslager Piet van den Berg geserveerd, maar ook andere vleessoorten. In de zomer willen de twee eigenaren in de tuin van het restaurant rechtstreeks vanaf de barbecue serveren. ,,Piet komt hier nog vaak langs en vertelt ons elke keer weer iets meer over hoe het er vroeger uitzag. Zo kwam hij laatst een kijkje nemen om te zien hoe het zou worden en vertelde toen dat hij als het ware is geboren op de plek waar nu de oven staat. Dat was vroeger de slaapkamer van zijn ouders. Nadat het pand enige tijd een woonhuis is geweest, hebben er daarna nog andere horecazaken in gezeten totdat wij erin kwamen."

Het originele hakblok, waar Van den Berg vroeger op heeft gewerkt, krijgt ook een plekje in het restaurant.

Bierkaart
Om bij het vlees een bijpassende drank te schenken, is de bierkaart fors uitgebreid met allerlei speciaalbieren. Het restaurant werkt samen met de eerste Zoetermeerse bierbrouwerij De Pinas die onlangs is opgestart. ,,Gisteren hebben we het eerste commerciële biertje gekregen dat ze hebben gebotteld. Eerst brouwden ze thuis bier, maar nu is het echt een brouwerij geworden. Het bier moet nog wel even een maandje rusten en we schenken dit voorlopig nog alleen bij speciale gelegenheden. Om te adviseren welk soort bier bij welk stuk vlees past, hebben we allemaal een training gevolgd. We hebben ons er echt goed in verdiept", vertelt Seijdel.

Gisteren konden de gasten voor het eerst aanschuiven in het hernieuwde pand. Op donderdag 23 maart wordt al de eerste barbecue gehouden.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer