Ballonnen oplaten is verleden tijd in Zoetermeer.
Volledig scherm
Ballonnen oplaten is verleden tijd in Zoetermeer. © ©Fotografie Richard van Hoek

Geen ballonnen, maar bellen op Koningsdag in Zoetermeer

Ballonnen oplaten mag niet meer in de stad. Daarom heeft Oranjestichting Zoetermeer voor Koningsdag een mulieuvrienlijker alternatief bedacht: een bellenblaasfestijn.

Duizend kinderen worden op zaterdag 27 april niet voorzien van een ballon, maar van bellenblaas. Rond 15.00 uur blazen ze tegelijk zoveel mogelijk glinsterende bubbels de lucht in vanaf het Dobbe-eiland.

Ook staan er die dag grote machines die extra bellen produceren en worden er door een artiest bijzondere creaties gemaakt met het zeepsop. ,,Als het verboden is om de ballonnenwedstrijd te organiseren, dan houden we ons daar natuurlijk ook aan. Het was alleen even zoeken naar een alternatief. Het moest leuk zijn, kinderen moesten het allemaal tegelijk kunnen doen en we wilden er een wedstrijd van maken”, vertelt Wim Kokx, voorzitter van Oranjestichting Zoetermeer, die zich over de activiteiten ontfermt.

Veiligheid

De gemeente streeft ook naar ‘plasticvrije evenementen’. Maar op dit moment is er nog geen officieel verbod. In tegenstelling tot het verbod op het oplaten van ballonnen dat sinds dit jaar is ingevoerd. ,,Ook hierin volgen we de gemeente. We attenderen deelnemers erop gebruik van plastic zoveel mogelijk te vermijden. Een ander punt dat meer aandacht heeft gekregen, is veiligheid. Dat merkten we vooral na het ongeluk in Haaksbergen in 2014, toen een monstertruck het publiek inreed. Er worden strengere eisen gehanteerd. Bijvoorbeeld, dat je moet kunnen aantonen dat een springkussen wel echt goed vast zit. Dat vereist een veel gedetailleerder veiligheidsplan dan voorheen.”

Inmiddels is de programmering helemaal rond. Door de jaren heen is er op Koningsdag steeds meer te doen in Zoetermeer. ,,We behouden de goede onderdelen en voegen nieuwe elementen toe.”

Springtouw

In Palenstein wordt er voor de oudere jeugd een parcours neergezet, met onder andere een opblaasattractie van 40 meter lang. Op het Nicolaasplein is er van alles te doen voor de allerkleinsten en op het Dobbe-eiland staat straks een mechanisch springtouw. ,,Het gerucht gaat dat de burgemeester ook een sprongetje waagt”, vertelt Kokx lachend. Het complete programma is te vinden op de website.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer