Het centrale vuurwerk rond de Zoetermeerse Dobbeplas.
Volledig scherm
Het centrale vuurwerk rond de Zoetermeerse Dobbeplas. © Jos van Leeuwen

Geen vuurwerkverbod in Zoetermeer

Zoetermeerders kunnen komende jaarwisseling gewoon siervuurwerk afsteken. De wens van GroenLinks, ChristenUnie-SGP en fractie Van den Berg om tot een totaalverbod in de stad te komen, is afgeschoten door de gemeenteraad.

Met een meerderheid van dertig van de 39 raadsleden tegen is wel duidelijk dat de stad voorlopig nog niets moet hebben van een algeheel verbod op consumentenvuurwerk, bleek gisteravond. De drie partijen hoopten de rest van de raad te overtuigen dat er geen consumentenvuurwerk meer mocht worden verkocht of afgestoken in Zoetermeer. 

Luchtwegen

Door Zoetermeer vuurwerkvrij te maken is het voor de politie veel makkelijker om te handhaven, ontstaat er minder letsel en ontlast je de natuur en het milieu, denkt GroenLinks. Raadslid Walter van Steenis wees er op dat door corona de groep mensen die last heeft van de luchtwegen alleen maar groeit.

Er is komende jaarwisseling al een landelijk verbod op knalvuurwerk. Dat gaat GroenLinks en de twee andere fracties niet ver genoeg. Steden als Rotterdam kozen al voor een compleet vuurwerkvrij oud en nieuw en dat willen ze in Zoetermeer ook.

Onwenselijk

Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker raadde het plan van de drie fracties af. Hij noemde het ‘onwenselijk’ dat Zoetermeer zijn eigen beleid er op na houdt terwijl het met andere gemeenten onderdeel uitmaakt van één politieregio. Volg het landelijk beleid, was zijn advies.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde inderdaad tegen het plan van de drie fracties. Daarbij gaf zowel VVD als PvdA wel aan dat hun achterban zeer verdeeld is over dit onderwerp.

Schade

Zoetermeer ziet de laatste jaarwisselingen het schadebedrag stijgen. In totaal is er de laatste oud en nieuw voor ruim 70.000 euro aan schade gemaakt. Het jaar daarvoor was dat 65.000 en de jaarwisseling daarvoor 52.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer