Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

Gegevens ambtenaren openbaar door intern datalek

Door een datalek konden raadsleden, commissieleden en fractiemedewerkers onlangs documenten inzien die niet voor hun ogen bedoeld waren. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De gegevens van ongeveer vijftig ambtenaren waren hierdoor ook korte tijd zichtbaar. 

Het incident, dat op woensdag 12 december plaatsvond, is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wordt dit niet binnen 72 uur gedaan, dan kon de gemeente namelijk een boete krijgen. Een woordvoerder laat weten dat het om stukken gaat ‘die alleen voor het college van burgemeester en wethouders bestemd zijn.’ Hierin staan ook namen en gemeentelijke 06-nummers van ambtenaren. Maar ook al is de gelekte informatie onder ogen van raads- en commissieleden gekomen, ze hebben volgens een woordvoerder geheimhoudingsplicht. 

Het is niet de eerste keer dat de gemeente een datalek heeft gemeld. Twee jaar geleden had een gemeentemedewerker 65 e-mailadressen onbedoeld zichtbaar gemaakt door ze in een cc-lijst te zetten in plaats van een bcc-lijst. Het ging toen om gegevens van alle betrokkenen bij het ontwikkelen van de Visie Voorweg. 

Toch maakt het merendeel van de lokale partijen zich nog weinig zorgen. ,,Ik zag dat er iets niet klopte en kaartte het aan, het waren raadsvoorstellen die nog naar het college moesten, maar vind het niet erg kwalijk”, reageert Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. Ook Margot Kraneveldt van de PvdA, en de LHN zeggen er niet wakker van te liggen. ,,Zo te horen heeft de gemeente adequaat gehandeld. Zelf heb ik het niet gemerkt”, aldus Kraneveldt. Hilbrand Nawijn vult aan: ,,Het mag alleen niet nog een keer gebeuren.” 

Zorgelijk

GroenLinks vindt het incident wel zorgelijk, net als de SP. ,,Gelukkig betrof het enkel een interne lek. We gaan ervan uit dat het college er alles aan doet lessen te leren uit dit voorval”, aldus fractievoorzitter Jordy Boerboom. Ivan Beij van de SP: ,,Dat er een lek is geweest, is wel zorgwekkend. Als ambtenaar moet je erop kunnen rekenen dat jouw gegevens veilig gewaarborgd zijn. Dit is niet fijn.” Beij wil de oorzaak van het lek weten.

De gemeente laat de applicatie nu extra controleren om ‘er ook in de toekomst zeker van te zijn dat deze situatie zich niet meer voor zal doen’. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer