Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Lex van Lieshout

Gemeente moet door rode cijfers buikriem nog verder aanhalen

De miljoenentekorten op de jeugdhulp dwingen Zoetermeer de komende jaren tot bezuinigingen. Het college neemt alle uitgaven van de stad onder de loep en onderzoekt ook hoe het de inkomsten kan verhogen.

Als de gemeente nu niks doet, sluit ze het jaar af met een tekort van ruim 10,5 miljoen euro. Het grootste deel van die rode cijfers komt door de veel hogere kosten voor jeugdhulp.

Voor dit jaar ziet overweegt het stadsbestuur een greep in de reserves te doen. ‘Voor Zoetermeerse begrippen onorthodoxe dekkingsmaatregelen’, omschrijft het college deze oplossing in een memo over de tekorten aan de gemeenteraad.

Nieuw beleid

Het nieuwe stadsbestuur heeft zoals afgesproken in het coalitieakkoord al rekening gehouden met bezuinigingen zodat er geld vrijkomt voor nieuw beleid. Over die besparingen beslist het college over anderhalve week.

Nu kondigen burgemeester en wethouders aan nog een keer door alle posten op de begroting te gaan, gedwongen door het miljoenentekort. In de memo aan de raad schrijft het college dat het niet verwacht dat het gat van 8 tot 9 miljoen euro structureel gedicht wordt met kleine aanpassingen in beleid of efficiënter werken.

Heffingen

Inmiddels is een nieuwe zoektocht in de begroting begonnen naar de benodigde miljoenen. Ambtenaren hoeven daarbij in eerste instantie geen enkel punt te ontzien. Ook wil het college weten welke inkomsten, zoals belastingen en heffingen, mogelijk omhoog kunnen. Daarnaast loopt al het onderzoek naar het hoe en waarom van de enorme stijging van uitgaven aan jeugdhulp.

Medio oktober wil het college een besluit nemen over de maatregelen voor de korte termijn. Dat is ná de presentatie van de begroting voor 2019. Het is echter wél op tijd voor de raadsvergadering in november waarin de politiek debatteert over de begroting voor volgend jaar.

Ondertussen is ook een probleem ontstaan bij de Wmo waar de wachttijden zo ver oplopen dat het college met noodmaatregelen heeft ingegrepen. De extra kosten daarvan zijn nog niet bekend.  

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer