Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeente moet jaarlijks miljoenen euro’s gaan bezuinigen, maar waar moet het geld vandaan komen?

De gemeente Zoetermeer moet de broekriem flink aanhalen want er moeten jaarlijks miljoenen euro’s worden bezuinigd. Er ligt inmiddels een nota bij de gemeenteraad met meer dan honderd voorstellen waar dat geld vandaan moet komen.

In de nota wordt onder andere voorgesteld om bibliotheekvestigingen en wijkposten te sluiten en de parkeertarieven in het centrum van de stad duurder te maken. De welgeteld 124 voorstellen in deze lijst, die de naam Perspectiefnota 2020 heeft meegekregen, moeten een oplossing bieden voor het enorme tekort op de begroting van de gemeente. Dat wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de onverwacht hoge uitgaven in de jeugdzorg. Vorige maand werd bekend dat dit gat in de begroting inmiddels is opgelopen tot 12 miljoen euro.

Het college van b en w was al op zoek naar manieren om het gat te dichten. ,,Daardoor werd de uitdaging nog groter’’, geeft wethouder Marc Rosier toe.

Slimmer

Volgens Rosier is niet gekozen voor de kaasschaafmethode, door lukraak bij alle uitgavenposten een paar procenten af te romen. ,,We keken over de hele breedte naar allerlei maatregelen. De kosten, uitgaven, werkzaamheden en taken werden scherp onder de loep genomen.” Dat houdt in dat sommige taken niet meer uitgevoerd worden, vernieuwingen moeten zorgen voor besparingen en de gemeente ‘slimmer en efficiënter’ te werk wil gaan. Innovatieve technologie moet er weer voor zorgen dat ook in de participatiewet bespaard kan worden. Rosier erkent dat de voorgestelde maatregelen effect gaan hebben op alle Zoetermeerders.

Toch is het niet alleen maar een opeenstapeling van forse bezuinigingsvoorstellen waar het college mee komt, vertelt Rosier. Het totaalpakket aan ideeën en opties dat nu bij de gemeenteraad ter beoordeling ligt, gaat uit van zo’n 14 miljoen die per jaar bezuinigd moet worden. Daarvan is zo’n 12 miljoen bedoeld om het gat op de begroting te dichten.

Een miljoen gaat naar het aanvullen van de spaarrekening. ,,Omdat wij de afgelopen jaren en ook de komende twee jaar flink op onze spaarrekening inboeten”, legt Rosier uit. Maar per jaar wordt wel een miljoen euro vrijgehouden om nieuwe investeringen in de stad mogelijk te maken. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer