Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeente stapt vol gas over op zonne-energie

De gemeente Zoetermeer gaat aan de zonnepanelen. Op de daken van twee sportgebouwen worden 423 panelen geplaatst. Het is de bedoeling dat dit de komende jaren op meer gemeentelijke gebouwen gebeurt.

Voor het plan wordt 167.000 euro gevraagd aan de gemeenteraad. Daarmee kunnen op de daken van de sportaccommodaties aan het Rakkersveld en de Hodenpijlstraat in totaal 423 zonnepanelen worden neergelegd. De plekken zijn benoemd tot proeflocaties. Naar verwachting wordt daarmee ruim 116.000 kWh opgewekt, wat gelijk staat aan het verbruik van veertig huishoudens. De gewonnen elektriciteit is op deze twee plekken echter alléén voor de accommodaties zelf bedoeld.

Naar verwachting leveren de zonnepanelen vanaf volgend jaar een besparing op de energiekosten op van ongeveer 6600 euro per jaar. Er wordt rekening gehouden met een terugverdientijd van 25 jaar. ,,Doordat in de accommodaties ook geïnvesteerd moet worden in de bouwkundige constructie om de zonnepanelen te kunnen plaatsen, is de terugverdientijd langer dan gebruikelijk”, aldus een gemeentelijke woordvoerder.

Onderzoeken

Een en ander moet een voorbode zijn voor nog meer duurzaamheidsplannen in Zoetermeer. Er komt bijvoorbeeld nog een onderzoek naar welke andere gebouwen van de gemeente geschikt zijn voor energiewinning. Om dat goed te kunnen onderzoeken is dit jaar en volgend jaar een bedrag van 400.000 euro nodig. De stroom die daarmee wordt gewonnen zal vermoedelijk ook aan anderen geleverd kunnen worden.

Het voornemen om zonnepanelen in te zetten om als gemeente te verduurzamen, was al opgenomen in het coalitieakkoord van vorig jaar. Hierin werden ook met name schoolgebouwen genoemd als potentiële plekken om panelen te plaatsen.

Het voorstel wordt waarschijnlijk in de commissievergadering van 8 juli behandeld.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer