Volledig scherm
Archiefbeeld: Nieuwjaarsduik 2017 in Noord Aa, Zoetermeer © Ron Jenner Fotografie

Gemeente trekt stekker uit Nieuwjaarsduik

Komende nieuwjaarsdag is er geen Nieuwjaarsduik in de Noord Aa. De gemeente heeft besloten geen geld meer uit te trekken voor het evenement.

De Nieuwjaarsduik is een evenement dat jaarlijks werd georganiseerd door een evenementenbureau in samenwerking met sportverenigingen en  andere vrijwilligers. De gemeente subsidieerde de duik met 25.000 euro.

De bezoekerscijfers van het  twee uur durende evenement schommelden rond de negenhonderd belangstellenden; duikers én toeschouwers. Te weinig voor het geld dat de gemeente er in steekt, oordeelt het college.  ‘De nieuwjaarsduik heeft te weinig meer­waarde voor het sportbeleid. Immers het draagt niet bij aan doelstellingen zoals verhoging van sportparticipatie of de profilering van Zoetermeer als (top)sportstad’, melden de wethouders Ter Laak (sport), Van Driel (evenementen) en Paalvast (kunst & cultuur) in een gezamenlijk schrijven aan de gemeenteraad. Het college vindt ook dat de duik weinig helpt bij de versterking van naamsbekendheid van Zoetermeer  in Nederland. 

Vergissen

De enige kans op een nieuwjaarsduik is als er andere geldschieters en mogelijk ook andere organisatoren opstaan. Mede-eigenaar Tim van Eekelen van evenementenorganisator Raad & Daad, die de laatste vier edities van de Zoetermeerse Nieuwjaarsduik verzorgde, waarschuwt dat de duik organiseren een hele klus is. ,,Het lijkt zo simpel, maar mensen vergissen zich in wat er allemaal bij komt kijken. En bedenk je dat iedereen op zo’n dag dubbel tarief vraagt. Je moet bijvoorbeeld een grote tent neerzetten en deze ’s nachts laten bewaken. Stroom, toiletten, de juiste vergunningen, catering. Dit is erg jammer.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer