Volledig scherm
Het stadhuis van Zoetermeer © Peter Franken

Gemeente Zoetermeer in de plus maar moet toch verder bezuinigen

Ondanks een fors miljoenentekort in de jeugdhulp kon de gemeente haar huishoudboekje vorig jaar toch in het groen houden. Wel moet de broekriem de komende jaren aangehaald worden. De gemeente zoekt momenteel uit waar die bezuinigingen vandaan moeten komen.

Een paar meevallers zorgden ervoor dat de gemeente vorig jaar niet in het rood eindigde, maar de jaarrekening van 2018 kon afsluiten met een klein plusje van 1,7 miljoen euro. De totale begroting van de gemeente kwam vorig jaar uit op 350 miljoen euro.

Halverwege 2018 werd Zoetermeer geconfronteerd met een enorm tekort van 8 miljoen euro op het budget voor de jeugdhulp. De gemeente kreeg het voor elkaar om dit gat te dichten dankzij een aantal incidentele meevallers. Zo kreeg Zoetermeer extra geld van het Rijk en kwam er meer geld in het laatje door de verkoop van grond. Wethouder Marc Rosier is uiteraard blij met het plusje, maar waarschuwt wel dat er voor dit jaar nog een financieel gat op de loer ligt: ,,Dat is mooi, maar daarmee is het structurele tekort van 2019 nog niet opgelost.” En dat is niet de bedoeling, vindt Rosier. ,,De gemeente wil structureel een positief jaarresultaat behouden.”

Regie

Om te zorgen dat de uitgaven in de jeugdhulp niet de pan uit blijven rijzen, gaat de gemeente in het vervolg scherper op het werk van de jeugdhulpaanbieders toezien, vertelt wethouder Jakobien Groeneveld. ,,In 2015 kwam de jeugdhulp naar de gemeente toe. De eerste paar jaar waren we vooral bezig met leren hoe we dat moesten aanpakken. Nu zijn we zover dat we een aantal dingen geleerd hebben. We gaan er strenger op letten dat de jeugdhulpaanbieders goed inkopen en hen prikkelen resultaten te boeken. De gemeente gaat nu meer de regie pakken.” Maar daarmee los je het tekort op de jeugdhulp niet op, geeft Groeneveld toe. Er zal uiteindelijk toch geld van het Rijk bij moeten, vindt ze.

Om te voorkomen dat de gemeentelijke uitgaven ook in het vervolg groter blijven dan wat er aan inkomsten in de kas van de gemeente vloeit, blijven meer bezuinigingen in de ogen van Rosier nodig. Welke dat moeten worden, zet de gemeente op dit moment op een rijtje. De bezuinigingsvoorstellen worden eind mei aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer