Volledig scherm
Het Stadhuisplein in Zoetermeer © AD

Gemeenten willen via Zoetermeerse brief af van ‘crisiskorting’

Het Zoetermeerse initiatief om het rijk te vragen af te zien van de ‘crisiskorting’ van 1 miljard euro heeft de steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Bij de gemeenten is de financiële rek er uit.”

Bij een tussentijdse Algemene Ledenvergadering besloot de VNG een door het Zoetermeerse stadsbestuur geschreven brief namens alle gemeenten naar het rijk te sturen. In de oorspronkelijke brief doen burgemeester Charlie Aptroot en de Zoetermeerse wethouders een ‘klemmend beroep’ op de VNG om het rijk te vragen vanaf volgend jaar af te zien van de ‘crisiskorting’. Bovendien vinden ze dat er meer geld moet komen om de toenemende kosten voor jeugdzorg op te kunnen vangen. De VNG heeft de tekst overgenomen. 

Gemeenten krijgen sinds 2015 minder geld omdat het rijk voordeel verwachtte van het vergroten van gemeenten. Die korting loopt elk jaar op: vanaf 2020 met 675 miljoen euro tot 975 miljoen in 2025. Hoewel het nu een stuk beter gaat met de rijksfinanciën, zijn veel gemeenten aan het bezuinigen omdat ze met tekorten kampen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer