Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Gemiddelde huizenprijs in Zoetermeer nadert 300.000 euro

De huizenprijzen in Zoetermeer stijgen maar door. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in de stad nadert nu de 300.000 euro. 

Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) nu de verkoopcijfers over de eerste drie maanden van 2020 bekend zijn. In Zoetermeer is ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar het aantal verkopen licht gestegen, maar vergeleken met het laatste kwartaal van 2019 is de verkoop bijna een kwart lager. 

Mogelijk ligt dat aan de al maar stijgende prijzen. De gemiddelde verkoopprijs in Zoetermeer nam in een jaar tijd toe met bijna 15 procent.  Gemiddeld betaalt een huizenkoper hier nu bijna 298.000 euro. Dat was eind vorig jaar nog 191.000 euro en eind 2018 was de koper gemiddeld nóg eens 20.000 euro minder kwijt. Een woning is ook sneller verkocht, gemiddeld staat een huis 36 dagen te koop, een jaar geleden was dat 39 dagen

Coronacrisis

Als de coronacrisis langer duurt, verandert de situatie volgens de NVM misschien. Maar daar lijkt het voorlopig nog niet op omdat het woningaanbod in de Haagse regio nog steeds erg klein is. ,,Daardoor blijven de prijzen op een aanzienlijk niveau’’, vertelt voorzitter Jan Kokje van de NVM afdeling Haaglanden. ,,Er is een enorme schaarste.’’ En daar lijkt op de korte termijn geen verandering in te komen, omdat het aantal nieuwbouwwoningen ver achterblijft bij de vraag.

In de regio valt Den Haag op, waar minder huizen zijn verkocht dan een jaar geleden. Dat heeft volgens Kokje niets te maken met de coronacrisis. ,,Het is normaal dat er in de eerste drie maanden van het jaar minder verkopen zijn. Ik denk echt dat het met de krapte op de markt te maken heeft.’’

Nieuwbouw

Zorgelijk vindt Kokje vooral dat er veel te weinig nieuwbouwwoningen bijkomen. Nieuwbouw is volgens hem nu al bijna niet meer betaalbaar. Alleen mensen die hun bestaande woning voor een mooie prijs hebben verkocht en bijvoorbeeld expats kunnen het nog betalen. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer