Volledig scherm
De Geuzentocht in het Buytenpark op Geuzendag. © Nico Schouten

Geuzentocht voert dit jaar langs de Dobbe

Sportief Wandelgroep Zoetermeer is uit de organisatie van de Geuzendag gestapt, vertelt hoofdtrainer Don Braad: ,,Ik kreeg het gevoel dat we de dagbesteding moesten verzorgen maar dat ik geen meerwaarde aan mijn wandelaars kon bieden.” Dus besloot Braad om een andere weg in te slaan. Dat gebeurde overigens op een amicale manier, verzekert Braad. De koersverandering heeft tot gevolg dat dit jaar niet, zoals de afgelopen jaren, op zondag, maar op zaterdag 28 september de wandeltocht gehouden worden. 

Braad zocht ook de samenwerking met het festival Historisch Zoetermeer. Wat dit jaar ook verandert, is dat de wandeltocht begint en eindigt bij wandelspeciaalzaak Van Herwijnen in de Dorpsstraat en heen en terug langs de Dobbe voert, waar het evenement Festival Historisch Zoetermeer dan wordt gehouden. Volgens Braad kunnen wandelaars zo de strijd herbeleven die vier eeuwen geleden in en om Zoetermeer tussen de geuzen en de Spanjaarden plaatshad. De geuzen bestonden uit verarmde edellieden, avonturiers en zeelui die een flinke afkeer van de Spanjaarden deelden en hen te land en te water bevochten.

Zoetermeerders die dit jaar aan de wandeltocht willen meedoen, kunnen kiezen uit twee afstanden, een recreatieve route van 25 kilometer en een familieroute die ongeveer half zo lang is. Beide tochten voeren langs allerlei plekken in Zoetermeer waar volgens Braad tijdens de Tachtigjarige Oorlog ‘hard gevochten’ werd. Een deel van het startgeld wordt gedoneerd aan een goed doel in Zoetermeer, belooft hij.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer