Volledig scherm
De bezetting in Nederlandse gevangenissen is al langer een probleem. © ANP

Gevangenis dicht door tekort aan personeel

De gevangenis in Zoetermeer  gaat tijdelijk dicht. Dat is nodig 'om de veiligheid te kunnen waarborgen'. Er zijn te weinig bewakers.

Er was in Zoetermeer al een tekort aan personeel en 'mede met het oog op de aanstaande vakantieperiode' zijn verdergaande maatregelen 'onvermijdelijk geworden'. Dat schrijft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd.

Het Zoetermeerse cellencomplex gaat volledig dicht tot en met eind december. De gevangenen verhuizen per 1 juli naar de strafinrichting in Alphen aan den Rijn. Daar worden 144 extra celplaatsen gerealiseerd. Het rijk brengt ook de medewerkers elders onder: zo worden er 80 uitgeleend aan Alphen aan den Rijn en kunnen er nog eens 30 kunnen in Scheveningen worden geplaatst.

Probleem
Ook de penitentiaire inrichting in Almere zit met een personeelstekort. Tot en met september gaan er 56 gedetineerden over naar het Justitieel Centrum Schiphol. De bezetting in Nederlandse gevangenissen is al langer een probleem. In april gaf Dijkhoff nog aan dat de uitstroom van het personeel hoger is dan verwacht.