Volledig scherm
PREMIUM
TOM Onderwijs locatie de Toverberg . Op de foto o.a. Directeur John Vonk en locatie-directeur Corrie Baas. open klasasen, © Ron Jenner Fotografie

Glijbaan in plaats van muren in basisschool De Toverberg

Geen klaslokalen meer. Ook geen kapstokken, tafeltjes of docentenkamer. De Toverberg in Zoetermeer is een nieuwe school zonder muren, maar mét een glijbaan.

De Zoetermeerse schooldirecteur John Vonk (53) wilde zelf ooit automonteur worden, maar ging op aandringen van zijn vader toch maar naar de havo. De pedagogische academie die daarop volgde was aanvankelijk als opstapje naar de universiteit bedoeld. Het onderwijs bleek echter interessanter voor Vonk, die zich voor de klas als een vis in het water voelde.

Vonk, zelf geen kinderen maar wel ‘een trotse stiefopa’ en schrijver van meer dan tien kinderboeken, stond jaren voor groep 8 op basisschool De Buut. Als schooldirecteur van De Toverberg zag hij sommige collega’s compleet affakkelen. De leerkrachten stonden onder druk. ‘Altijd werk mee naar huis en te veel leerlingen in de klas’, werd er gezegd. Maar nadat Vonk de klas halveerde, bleek dat noch voor de onderwijzer noch voor de leerlingen een oplossing te zijn. ,,De stress blijft hoog”, hoorde Vonk die vervolgens vanaf de gang op een stoeltje ging zitten kijken wat er dan mis ging in de klaslokalen.

,,Een onderwijzer in deze tijd heeft het druk met heel veel dingen die niet met onderwijzen te maken hebben”, zegt de schooldirecteur die met een radicale oplossing kwam. Tijdens de grote vakantie liet hij een muur tussen twee lokalen slopen waardoor er één grote groep 6 ontstond met één onderwijzer voor de klas en meerdere onderwijsassistenten. Deze laatsten namen nakijkwerk over en hielden toezicht op het moment dat de onderwijzer aan een klein groepje leerlingen wat extra aandacht gaf. Het bleek te werken. De rust in de klas en in het hoofd van de docent keerde weer. De grotere klas bleek ook uitstekend te werken voor de leerlingen. ,,Ze hadden meer keuze in vriendjes en vriendinnetjes.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer