Volledig scherm
Wat de stad Zoetermeer aan groen te bieden heeft wordt in kaart gebracht, zo is de bedoeling. © Frank de Roo

Groenliefhebbers kunnen verhalen kwijt

De initiatiefnemers van het voedselbos in de Nieuwe Driemanspolder zijn op zoek naar groenliefhebbers die 16 maart hun groenverhalen willen vertellen tijdens een NLDoet actie 'Schatzoeken: verhalen over bomen'. Ook zoeken ze vrijwilligers die dit vastleggen met tekst, geluidsopnames en foto's.

De organisatie wil hiermee in kaart brengen wat de stad aan kennis en eetbaar groens te bieden heeft. Tijdens wandelingen en tuinbezoeken maken vrijwilligers een portret van de groenliefhebbers en de planten die ze beminnen.

Initiatiefnemer Klaartje Jaspers van Mobile Orchards denkt dat met name ouderen en eerste generatie immigranten veel te vertellen hebben. ,,Ouderen weten vaak nog welke boom waar groeit en wanneer die vruchten geeft of wat je met het hout kan maken. Dat is precies het soort kennis wat nodig is voor een circulaire economie. Immigranten hebben weer kennis over planten uit warme, droge klimaten, zodat we ons kunnen voorbereiden op klimaatverandering.‘’

Behalve kennisoverdracht wil Jaspers ook bereiken dat mensen beter naar elkaar luisteren en elkaar leren kennen en werkt daarom samen met stichting Kambisa!BeHeard. ,,Het voedselbos moet niet alleen bestaan uit een gezond ecosysteem van planten en dieren, maar ook van de mensen die er gebruik van maken. Door te horen wat mensen vertellen over planten, hoor je vaak ook andere dingen over hun leven. Dat kan het begin zijn van vriendschap. We willen graag dat zulke relaties ook groeien in het bos.‘’

Belangstellende groenliefhebbers kunnen mailen naar info@mobileorchards.com. Vrijwilligers kunnen terecht via nldoet.nl/klus/schatzoeken-verhalen-over-bomen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer