Foto ter illustratie, dit is niet het Zoetermeerse grofvuildepot.
Volledig scherm
Foto ter illustratie, dit is niet het Zoetermeerse grofvuildepot. © Frank de Roo

Grofvuil stapelt zich op, maar maandag komt de oplossing

Het grofvuil stapelt zich op bij de Zoetermeerders nu de gemeente het zelfbrengdepot heeft gesloten. De redding is echter nabij: vanaf maandag haalt de stad het grofvuil weer op.

Grofvuil is afval wat niet in de ondergrondse container of in een minicontainer past. Dat mogen Zoetermeerders zelf naar het zelfbrengdepot aan de de Argonstraat brengen of na een afspraak aan de straat zetten. Daar haalde de reinigingsdienst het dan op. Tot bijna twee weken geleden. 

Chaos

Toen ontstond er na de coronamaatregelen waardoor velen thuis moesten blijven, een enorme toeloop van mensen die hun huis aan het opruimen waren. Dat leidde tot zo'n chaos op de Argonstraat dat het depot meteen de deuren sloot.  De veiligheid van de medewerkers kwam volgens de gemeente in het geding.

Tegelijkertijd was het niet meer mogelijk een afspraak te maken grofvuil op te laten halen en gaf de gemeente het advies om het grofvuil tijdelijk op te slaan. Geplande afspraken werden afgezegd. Alleen nog bij het leeghalen van een huis na een  overlijden of bij een verhuizing maakt de gemeente een uitzondering en mag worden gebeld om een afspraak te maken voor het weghalen van groot vuil.

Matras 

Daar zit je dan met je versleten bank, oude schutting en kapot matras in je achtertuin, als je die al hebt. Sommige Zoetermeerders gebruiken hun balkon als opslagplek of doen nu maar even geen klussen die grofvuil opleveren. 

Nu meldt de gemeente dat er een oplossing in zicht is: vanaf maandag kunnen Zoetermeerders via de gemeentewebsite weer afspraken maken voor het ophalen van hun grofvuil.  Het verzoek van de gemeente is wel om terughoudend te zijn en grofvuil dat nog even kan wachten niet meteen aan te melden. De gemeentewoordvoerder noemt het een ‘tussenoplossing’ omdat het depot dicht blijft. 

Huisvuil

Overigens haalt de reinigingsdienst wel gewoon het huisvuil op en leegt de gemeente ook de containers van de milieueilanden in de stad. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer