Volledig scherm
Burgemeester Aptroot las het dictee voor en hield zich, deze keer, uitzonderlijk goed aan zijn 'spreektekst'. © Fred Leeflang

Groot Zoetermeers Dictee was ‘goed te doen’

Het eerste Groot Zoetermeers Dictee, ten behoeve van Taalmaatjes, was volgens de deelnemers goed te doen. Het dictee werd afgelopen zaterdag georganiseerd door Lions-club De Meerbloem en Soetermare.

Het dictee met de titel 'De première' is geschreven door een team van leerkrachten van het Oranje Nassau College, Erasmus College, Alfrink College en het Picasso Lyceum en bestond uit twaalf zinnen met bekende instinkers als przewalskipaard, tiramisu'tje en pecunia. Toch werden die door bijna alle deelnemers op juiste wijze geschreven.

 Dat was niet het geval met woorden als coûte que coûte, cappuccinoachtig, tournedostje en cantuccini die stuk voor stuk voor veel verwarring zorgden. Rona Middelaar: ,,Het Hollandse dictee bevatte opvallend veel buitenlandse leenwoorden. Dat was een hele uitdaging, maar wel erg leuk om aan mee te doen." Team 'De Woordenaars' eindigde op de eerste plek met gemiddeld slechts 5,8 fouten. Rein Leentfaar werd individueel winnaar met slechts twee fouten, veroorzaakt door verkeerd geplaatste koppeltekens. Volgens de jury een prima prestatie.

René Dijkgraaf en Jeroen van Heemskerck Duker van de Woordenaars: ,,We zijn allemaal erg actief op het gebied van dictees in Nederland en Vlaanderen. Dit dictee was een hele mooie, poëtische tekst." Het dictee werd voorgelezen door burgemeester Aptroot die na afloop veel complimenten ontving. ,,Normaal houd ik me nooit precies aan de tekst en improviseer ik veel. Dat kon ik me bij de spreektekst van vandaag niet veroorloven."

Het dictee werd breed gesponsord door het Zoetermeerse bedrijfsleven, zodat de Lions na afloop een cheque van 5000 euro konden overhandigen aan Taalmaatjes.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer