Volledig scherm
Dobbe eiland Zoetermeer, Jakobien Groeneveld © Ron Jenner/Gemeente Zoetermeer

Hoe bouw je 16.000 nieuwe woningen, maar hou je Zoetermeer ook nog groen?

Zoetermeerders waarderen hun stad vanwege het groene karakter. Maar de komende jaren wordt er flink gebouwd. Zie dan maar eens het groen op peil te houden. Wethouder Jakobien Groeneveld ziet het 'gevaar.' ,,Dat is een uitdaging.''

Groeneveld heeft onder andere groen en milieu onder haar hoede en is dus op zoek naar manieren om de groenvoorziening florerend te houden. Die manieren hoopt ze volgende maand te vinden op een congres over duurzaamheid en steden in Noorwegen. ,,Er moeten zestienduizend woningen binnen de stadsgrenzen gebouwd worden", vertelt ze.

Om dan toch het groene karakter te behouden en er qua duurzaamheid zelfs nog een schepje bovenop te doen, moeten er wellicht ook minder gangbare oplossingen ter tafel komen. ,,In sommige steden, zoals Londen, hebben ze prachtige groene muren en daken'', geeft ze als voorbeeld. ,,Je ziet in Europa steeds meer steden nadenken over hoe je duurzaamheid, groen en steen in balans kunt houden."

Om nieuwe ideeën op te doen, bezoekt Groeneveld in mei de Urban Future Global Conference, een driedaags congres dat in Oslo wordt gehouden. Verschillende Europese steden sturen een afvaardiging om te praten over het milieu en de uitdaging om steden groen te houden en duurzaam te maken. Groeneveld: ,,Ik hoop dat we daar ideeën opdoen over hoe we dat concreet met projectontwikkelaars, architecten en stadsbeheer kunnen doen."

Quote

Er zijn meer mogelijkhe­den dan het planten van bomen

Jakobien Groeneveld

Gemeentepotje

Ze vindt het bijwonen van het congres 'ontzettend nuttig'. ,,Er zijn meer mogelijkheden dan het planten van bomen. We moeten ook nadenken over de kwaliteit van het groen en hoe je het tussen de woningen zo groen mogelijk houdt.”

In totaal is de gemeente voor de reis 2.800 euro kwijt. Voor dat bedrag kan Groeneveld een ambtenaar meenemen die net als zij belast is met groen, duurzaamheid en milieu. De kosten worden betaald uit het gemeentepotje 'buitenlandse reizen.' Over het nut van de reis is volgens Groeneveld 'goed nagedacht'. ,,We worden voor van alles uitgenodigd, maar we wegen dat heel goed af. Als je zo'n reis maakt, moet die wel heel nuttig zijn, dat is de verplichting. Na afloop ga ik er over vertellen aan de gemeenteraad. In het kader van de schaalsprong is dit een inhoudelijk sterk congres.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer