Volledig scherm
PREMIUM
Omstanders bekijken de zoektocht naar de twee vermiste duikers. © Marieke Mandemaker

Hoe heeft het duikongeluk kunnen gebeuren? 'Die jongens waren in topconditie'

Wat ging er afgelopen zaterdag mis met twee geoefende duikers in het wrak van sleepschip Le Serpent in de Grevelingen bij Scharendijke in Zeeland. Dat vraagt de Zoetermeerse duikclub Dive Post zich af. Marineduikers troffen de twee duikers, leden van de Zoetermeerse club, levenloos aan op meer dan 20 meter diepte.

Bern Roelink heeft geen direct antwoord op de vraag van Dive Post. ,,Dit zijn dingen waarop je je eigenlijk niet kunt voorbereiden'', zegt de woordvoerder van de Koninklijke Marine. ,,Je kan oefenen met een pop, maar op gegeven moment sta je er als jonge duiker toch echt zelf voor. Dan ga jíj naar beneden om die dode man, die dode vrouw of dat dode kind onder het ijs vandaan te halen. Of uit een wrak.''

Roelink was in 2013 als duikleider betrokken bij het onderzoek naar een vermiste duiker, eveneens bij Scharendijke. De man, een ervaren specialist van het korps commandotroepen, werd vijf dagen later op drie meter diepte gevonden. En een jaar eerder speurde Roelink met zijn marineduikers op 40 meter diepte in de Noordzee het wrak van de Baltic Ace af, op zoek naar zes vermisten.

Binnen het duikteam geldt de afspraak dat de duiker die het lichaam aantreft slechts de coördinaten registreert en terug naar boven gaat, legt Roelink de standaardprocedure uit. ,,Een tweede duiker wordt ingelicht over de plek waar het object zich bevindt en over de omstandigheden. Dan weet die collega waar rekening mee moet worden gehouden en gaat hij enigszins voorbereid naar beneden.

,,Als je een lichaam als eerste aantreft is dat altijd heel onprettig'', weet Roelink. ,,Hoe ervaren, groot en stoer je ook bent; daar schrik je gewoon van. Daarom, met oog op de eigen veiligheid en het gevoel van de mens achter de duiker, kom je gewoon naar boven en laat je de daadwerkelijke berging over aan nummer twee.''

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer