Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © ANP XTRA

Hogere WOZ-waarden leiden tot klachtenregen bij Zoetermeerders

De omhooggeschoten WOZ-waarden in Zoetermeer leidden binnen een week tot een stroom aan mails naar de gemeente. Veel Zoetermeerders willen graag de gemeentelijke taxateur spreken.

De brieven met de door de gemeente geschatte woningwaarde en de te betalen gemeentelijke onroerendezaakbelasting en heffingen werden 28 februari bij alle huishoudens bezorgd. De woningwaarde heeft ook invloed op de inkomensbelasting. De gemiddelde woningwaarde in de stad steeg met ruim 10.000 euro tot 210.716 euro.

De gemeente werd de eerste week na het versturen van de belastingbrieven overspoeld met reacties; 110 mensen dienden meteen bezwaar in. De taxateurs die de gemeente inzet kregen in één week tijd 415 contactverzoeken via de gemeentelijke website. Vorig jaar waren dat er 360 in anderhalve maand.

De taxateurs bellen volgens de gemeente binnen vijf werkdagen terug en beoordelen dan opnieuw of de waarde klopt. Als die te hoog blijkt, dan ontvangt de inwoner de nieuwe verlaagde WOZ-waarde binnen tien werkdagen.

De laatste jaren heeft Zoetermeer steeds vaker te maken met bezwaarbureaus die voor woning­eigenaren bezwaren indienen op basis van ‘no cure no pay’. De ­bureaus leggen de rekening voor hun werk neer bij de gemeente, terwijl de woningeigenaar mogelijk een iets lager ozb-bedrag hoeft te betalen als het bezwaar effect heeft. Uiteindelijk komen de kosten die de gemeente moet maken weer via een hogere ozb-aanslag terecht bij alle Zoetermeerders.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer