Volledig scherm
PREMIUM
© anp

‘In 2035 geen benzine- en dieselauto’s meer in Zoetermeer is realistisch’

De gemeente Amsterdam wil vanaf 2030 benzine- en dieselauto’s weren. Het verkeer in de hoofdstad moet vanaf dat moment volkomen uitstootvrij zijn. Al moet het wel mogelijk zijn op zowel financieel als technisch vlak. Jordy Boerboom (GroenLinks) haakt in op de Amsterdamse plannen. Hij wil van Zoetermeer ook een uitstootvrije stad maken. 

,,Er zijn genoeg mensen in Zoetermeer door de fijnstof overleden. Zo voldoet de Europaweg aan de Europese normen, maar of het gezond is, is iets anders. De uitstoot van fijnstof valt bij lange na niet onder de normen van de World Health Organization (WHO)’’, aldus Boerboom.

Wat Boerboom betreft zou Zoetermeer in 2035 vrij kunnen zijn van benzine- en dieselauto’s. 2030, het jaar waarnaar Amsterdam streeft, is niet realistisch voor Zoetermeer, denkt de fractieleider. ,,Voor ons is het belangrijk dat het ook zo snel mogelijk wordt doorgevoerd, maar het moet ook realistisch zijn. Tot nu toe accepteert iedereen nog steeds dat fietsers bijvoorbeeld langs de Europaweg schade oplopen door de uitstoot van de auto’s. Het voorbeeld in Amsterdam is een mooi startpunt om in Zoetermeer de discussie te gaan voeren.”

Volgens Margot Kraneveldt (PvdA) zou er eerst meer onderzoek moeten worden gedaan naar de gezondheidseffecten. ,,Op termijn zou er ook in Zoetermeer een milieuzone ingevoerd kunnen worden. Maar vooralsnog is het nog niet noodzakelijk om nu al zulke drastische maatregelen te nemen.”

  1. Plek zoeken op P+R parkeerplaats is ‘kansloos': ‘Voor meer auto's in de stad is geen ruimte’
    PREMIUM

    Plek zoeken op P+R parkeer­plaats is ‘kansloos': ‘Voor meer auto's in de stad is geen ruimte’

    Hij weet dat het kansloos is, maar probeert het deze ochtend toch. Misschien rijdt er net iemand weg, hoopt Chris de Weeze uit Gouda. Maar het P+R-terrein Ypenburg staat ook vandaag weer, zoals verwacht, bomvol. Sommige auto's staan zelfs in de berm of dubbel geparkeerd. ,,Als je hier niet om zeven uur 's morgens bent, ben je kansloos'', roept een voorbijgangster die in de buurt woont.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer