Volledig scherm
© Peter Franken

Internationale circuit lonkt voor Zoetermeers dj-duo Dazers

De droom van dj's Thomas Varekamp en Maarten van Dulst is uitgekomen. Ze hebben een contract op zak.

Ze vormen nog maar anderhalf jaar het dj-duo Dazers, maar Thomas Varekamp (23) en Maarten van Dulst (22) hebben nu al een contract mogen tekenen bij een managementbureau.

Van Dulst en Varekamp hebben het gevoel te dromen. Al jarenlang zijn de mannen afzonderlijk van elkaar met muziek bezig. Stiekem fantaseren ze over een grote carrière, maar dat de eerste stap in die richting nu is gezet, hadden ze niet verwacht. ,,Iedere dj heeft uiteindelijk de droom om te doen wat andere grote artiesten doen. Het voelt goed dat er een management is dat zo in ons gelooft!"

Een jaar of twaalf is Varekamp als hij begint met het produceren van muziek. Op internet vindt hij een programma waarmee dat kan, maar hoe het werkt, daar komt hij gaandeweg achter. ,,Ik produceerde bijna tien jaar lang onder mijn eigen naam. Van Maarten, die bij mij om de hoek woonde, wist ik dat hij op verschillende feesten draaide. Hij was de vaste dj in discotheek Amphion.''

Volledig scherm
Thomas Varekamp (l) en Maarten van Duist. © Peter Franken

Sportschool
In de sportschool komt het muzikale duo elkaar anderhalf jaar geleden tegen. Ze raken met elkaar aan de praat en besluiten af te spreken om samen eens muziek te maken. ,,We wilden onze krachten bundelen. We zaten al snel op één lijn en wisten dat we house wilden maken. Dat deden we allebei op dat moment ook al.''

Door naar andere artiesten te kijken, weten de heren hoe belangrijk het is om jezelf op een unieke wijze te profileren. ,,Je hebt een grotere kans om het te maken als je onderscheidend bent. Wij maken future house, een populaire stijl in de dj-wereld. Daarbij zijn we consistent en staat kwaliteit bij ons hoog in het vaandel.'' Het samengaan blijkt een succes te zijn.

Inmiddels draait de Nederlandse dj Martin Garrix, die in oktober 2016 nog werd verkozen tot populairste dj ter wereld, de tracks van Dazers tijdens zijn eigen optredens. ,,Het hebben van een netwerk in deze artiestenwereld is heel belangrijk. Thomas kent Thijs Westbroek, bekend onder de naam DJ Brooks, en hij heeft een track gemaakt met Garrix. Toen Martin Garrix vroeg of hij nog een nieuw liedje voor hem had, kwam hij met nummers van ons op de proppen.'' Grote clubs in Miami en Las Vegas hebben de track van Dazers ook opgepikt. ,,Het is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn.''

Ondertussen blijven de dj's rustig verder dromen. Niets is onmogelijk. ,,Wij willen net als de grootste artiesten de hele wereld over om op te treden.'' Afgelopen zomer draaiden de Zoetermeerse artiesten nog bij de openluchtdiscotheek Star Beach in Chersonissos. Ook traden de heren op in België en Duitsland. Maar ze willen meer. Veel meer.

Quote

Binnen twee jaar willen we op het Belgische dance-evenement Tomorrowland staan

Maarten van Dulst

Top 40-hit
,,We hebben onszelf verschillende doelen gesteld: binnen twee jaar willen we op het Belgische dance-evenement Tomorrowland staan, een samenwerking met een grote artiest zien we ook zitten en het zou gaaf zijn om ooit een top 40-hit te scoren.''

Naast het dj'en runt Van Dulst zijn eigen evenementenbureau Firstnoise, waarmee hij feesten organiseert in onder andere Vrienden en Spetters. Twee jaar geleden stopte hij met school om zich beter te kunnen concentreren op zijn eigen onderneming.

Varenkamp daarentegen studeert nog wel. Hij studeert bedrijfskunde en volgt nu een master business information management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Het hebben van zo'n back-up vind ik fijn. Al hoop ik dat ik er niks mee hoef te doen. Ik ben geen ochtendmens, dus een negen tot vijf baan zou totaal niet bij me passen. Ik vind het heerlijk om vooral 's avonds en 's nachts te werken.'' En dat sluit goed aan bij het werk als dj.

Quote

Het dj'en doen we het allerliefste. Daar mag alles voor wijken. We kunnen niet wachten om de hele wereld over te reizen!

Entertainen
Om hun doelen te realiseren gaat verreweg de meeste tijd naar hun allergrootste hobby. Maar dat vinden de mannen geen enkel probleem. Muziek maken, dat is waar ze voldoening van krijgen. ,,Wij hebben een passie om mensen te entertainen. Hoe meer mensen ervan kunnen genieten, hoe beter. Als wij van onze hobby ons werk kunnen maken, zou dat geweldig zijn!'' En de studie en de onderneming? Daar stoppen de jonge dj's mee als het niet meer te combineren is. ,,Het dj'en doen we het allerliefste. Daar mag alles voor wijken. We kunnen niet wachten om de hele wereld over te reizen!'

Van de 100 beste dj's ter wereld, zijn er 32 van Nederlandse afkomst, zo maakte DJ Mag, een tijdschrift over dj's, vorig jaar oktober bekend. Vooral dj's uit Noord-Brabant doen het goed wereldwijd, maar Zuid-Holland eist met zeven dj's een tweede plek op als je de provincies in Nederland met elkaar vergelijkt.

Grote namen als Armin van Buuren, Olivier Heldens en Afrojack pronken in de top tien van de begeerde lijst.

Hoewel er geen Zoetermeerse dj te bekennen is in de lijst, zijn ze er wel degelijk. Zo interviewde AD Zoetermeer in november vorig jaar nog de Zoetermeerse dj San Holo. Hij had toen net een tour door Azië en Amerika achter de rug. Hij trad op in steden als Chicago, New Orleans, New York, Los Angeles en Philadelphia.

Of het Dazers gaat lukken om een plek in de beroemde lijst te veroveren, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar de ambitie om tot de allergrootste ter wereld te behoren, is er zeker.