Volledig scherm
© anp

Islamitische basisschool komt toch in Zoetermeer

Zoetermeer krijgt toch een islamitische basisschool. De eerdere weigering van de Zoetermeerse gemeenteraad om een school van stichting Yunus Emre een plek te gunnen in de stad, is door het ministerie van Onderwijs vernietigd.

Nadat eerdere pogingen om een islamitische school te stichten in Zoetermeer strandden, is deze uiteindelijk wel succesvol. De islamitische scholenstichting Yunus Emre uit Den Haag moet van het ministerie van Onderwijs worden opgenomen in het Zoetermeerse 'Plan van scholen'. De gemeente kan nog in beroep tegen deze beslissing van de minister.

De gemeenteraad besliste in juli vorig jaar dat de aanvraag van Yunus Emre om een school te beginnen in Zoetermeer niet zou worden opgenomen in het Plan van scholen 2017/2019. Een van de redenen daarvoor was dat Yunus Emre in de vereiste vergelijking met een andere gemeente waar al islamitisch onderwijs wordt gegeven, Maastricht had uitgekozen. Die vergelijking vond de gemeenteraad niet opgaan voor Zoetermeer.

De minister denkt daar echter anders over en stelt dat de gemeenten meer dan genoeg overeenkomsten hebben, zoals inwonertal (120.000 tot 125.000) en het aandeel Turken en Marokkanen (beide bijna 2,8 procent).

Overtuiging

,,Het stichten van een school is hogere wiskunde'', zegt directeur Abdelsadek Maas van Yunus Emre over de moeite die zijn scholenstichting moet doen om een islamitische school van de grond te krijgen in Zoetermeer. In augustus werd nog een beroep van de stichting door de Raad van State afgewezen en eerder kreeg Yunus Emre al drie keer nul op het rekest van het Zoetermeerse gemeentebestuur. Overigens ving Yunus Emre ook al bot in Westland.

Maas meent dat er in Zoetermeer voldoende behoefte is aan een islamitische school. Hij is er van overtuigd dat het moet lukken binnen vijf jaar voldoende leerlingen op zijn school te hebben. Bij de laatste aanvraag vroeg de school om een locatie in het centrum, Oosterheem of daar tussenin. ,,Wij willen als schoolbestuur graag in overleg gaan met het stadsbestuur over nadere aftasting van mogelijkheden’’, zegt Maas die er vanuit gaat binnen anderhalf jaar aan de slag te kunnen. 

Bij de gemeente Zoetermeer wordt nog niet met een uitgestoken hand gereageerd. Wethouder Vugs: ,,We hebben de uitspraak ontvangen en zullen deze inhoudelijk bestuderen.''

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer