Volledig scherm
De H. Nicolaasparochie in Zoetermeer. © Dammis de Geus

Jan Waaijer adviseur bij vernieuwing katholieke kerk in Zoetermeer

Op verzoek van het pastorenteam en het bestuur adviseert oud-burgemeester Jan Waaijer van Zoetermeer op persoonlijke titel de H. Nicolaasparochie over de vernieuwing van de katholieke kerk in zijn woonplaats. Hij is het bekendste lid van de vijf personen sterke projectgroep die het reorganisatieproces begeleidt. 

Waaijer is tot 1 januari 2019 nog tijdelijk burgemeester van de gemeente Strijen in de Hoeksche Waard. ,,Pastoor Jaap van der Bie heeft me gevraagd deze klus te doen. Ik ben de woordvoerder als het gaat over het hele project, zowel binnen de parochie als namens de parochie.”

De projectgroep verzamelt onder meer alle reacties op het plan ‘Samenwerken aan onze toekomst’. De parochie moet worden geherstructureerd. Het bestuur is van plan op 1 september 2019 de vier wijkkerken in Rokkeveen, Meerzicht, De Leyens en Noordhove aan de eredienst te onttrekken en de vieringen alleen nog in de Nicolaaskerk te houden. 

Waaijer: ,,We gaan bijeenkomsten bezoeken. Alle geluiden proberen we mee te nemen in het proces, ook het verdriet bij parochianen over de wending die de kerk voor ogen staat. Daarnaast coördineren we de werkgroepen die het samenwerken gestalte gaan geven.”

Quote

Alle geluiden proberen we mee te nemen in het proces, ook het verdriet bij parochia­nen over de wending die de kerk voor ogen staat

Jan Waaijer

Waaijer heeft onder meer al een gesprek gehad met de katholieke ouderenbond KBOZ die kritische kanttekeningen heeft geplaatst. In oktober krijgt het parochiebestuur een rapportage over de bevindingen van de projectgroep. Voor 15 december neemt het bestuur een voorgenomen besluit over de toekomstvisie van de H. Nicolaasparochie. 

Volledig scherm
De H. Nicolaasparochie in Zoetermeer. © Dammis de Geus

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer