Volledig scherm
© anp

Jeugddetentie geëist voor overval met vastbinden 7-jarig meisje

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie tieners jeugddetentie en de zogenoemde PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) geëist voor een extreem gewelddadige woningoverval in de wijk Oosterheem in Zoetermeer begin dit jaar.

Bij de overval werd een 41-jarige vrouw vastgebonden en mishandeld tot ze het bewustzijn verloor. Haar zevenjarige dochter werd ook vastgebonden, maar wist te ontsnappen en kon alarm slaan. De overval, die ongeveer 45 minuten duurde, is voor zowel moeder als dochter traumatisch geweest. De daders gingen ervandoor met veel geld, sieraden en horloges.

Eis
De zaak tegen drie jongens van inmiddels 17, 18 en 19 jaar en een 17-jarig meisje werd woensdag en donderdag door de kinderrechter behandeld. Tegen de 19-jarige is 24 maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en met intensieve behandeling, begeleiding en elektronisch toezicht.

Tegen de 18-jarige verdachte eiste het OM de PIJ-maatregel en 12 maanden jeugddetentie. Ook de 17-jarige jongen hoorde oplegging van een PIJ-maatregel eisen en 15 maanden jeugddetentie.

De vierde verdachte wordt als medeplichtig gezien, tegen haar is een werkstraf van 80 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk geëist.

De drie hoofdverdachten worden verdacht van nog drie woninginbraken. Ook verdenkt het OM nog drie mensen van betrokkenheid bij de inbraken en het helpen van de overvallers met onder meer het verstrekken van informatie en het witwassen van de buit.

Verontwaardiging
De woningoverval op de moeder en haar dochter zorgde voor veel verontwaardiging in Zoetermeer, met name door het harde optreden van de overvallers. Het slachtoffer liep onder andere een gebroken oogkas en een flink gekneusd gezicht op. In Oosterheem zorgde de gebeurtenissen voor extra onrust omdat er in de wijk vier woningovervallen plaatsvonden in nog geen acht maanden tijd.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer