Volledig scherm
Speeltuin de Spil. © Nico Schouten

Kabelbaan De Spil blijft ondanks onrust onder omwonenden

De kabelbaan in speeltuin De Spil blijft. Dat heeft de gemeenteraad besloten nadat het stadsbestuur aanvankelijk van plan was het speeltoestel weg te laten halen.

De kabelbaankwestie zorgde de afgelopen jaren voor veel discussie in de buurt rond de speeltuin aan het Straspad in Rokkeveen. Sinds de speeltuin in juni 2017 een opknapbeurt kreeg, klagen enkele omwonenden over geluidsoverlast. Die zou vooral van de kabelbaan komen. Tegelijkertijd trok de opgeknapte en verplaatste speelplaats veel kinderen, schoolklassen en groepen kinderen van de kinderopvang. Daarom trokken buren van de speelplek aan de bel bij de gemeente.

Toen de gemeente liet weten de kabelbaan te verplaatsen naar een andere plek in de wijk, kwamen andere buurtbewoners in actie. De gemoederen liepen hoog op en de omwonenden kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan. De gemeente besloot zelfs tot bemiddeling tussen de partijen die niet helemaal het gewenste effect had: ze kwamen er niet uit.

Uiteindelijk besloot het stadsbestuur zelf maar de knoop door te hakken: de kabelbaan moest verdwijnen. De politiek bleek daar maandagavond echter anders over te denken. Bijna alle partijen willen dat het speeltoestel blijft staan. Bovendien vroegen ze wethouder Jakobien Groeneveld (jeugd) om de eventuele overlast in de avonduren aan te pakken, bijvoorbeeld door handhavers in te zetten. De wethouder kon zich daar in vinden en beloofde ook te kijken naar de inzet van jongerenwerkers.

Een voorstel van D66 om als gemeente initiatief te nemen om de sfeer in de buurt te herstellen vond de wethouder te ver gaan en de raad was het met haar eens.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer