Volledig scherm
Vrijwilliger J.C. Moers van de parochie is bezig met schoffelwerk. Sinds jaar en dag onderhoudt hij de begraafplaats. © Dammis de Geus

'Kerkhof blijft groene oase in het dorp'

De rooms-katholieke H. Nicolaasparochie hoopt nog voor de zomer te kunnen beginnen aan de complete herinrichting van de oude begraafplaats achter de kerk aan de Dorpsstraat. Het renovatieplan met exploitatieopzet ligt al ter goedkeuring bij het bisdom Rotterdam.

Leo de Brabander van de begraafplaatscommissie vertelt dat voor het begin van het broedseizoen (medio maart) 29 hoge populieren zijn gekapt om de weg vrij te maken voor de renovatie. ,,De bomen waren niet meer te redden. Ze waren in erg slechte staat. De gemeente heeft de kapvergunning op tijd afgegeven."

Volgens De Brabander komen in de nieuwe situatie bomen terug die de begraafplaats gaan omzomen. ,,Het kerkhof blijft een groene oase in het dorp. Op korte termijn houdt de parochie een informatiebijeenkomst voor alle betrokkenen. Met de wensen van nabestaanden van de op het kerkhof begraven parochianen wordt rekening gehouden. Het ligt allemaal gevoelig. Dat is begrijpelijk."

Wensen kenbaar
Zoveel mogelijk nabestaanden en belanghebbenden hebben al hun wensen kenbaar gemaakt ten aanzien van de toekomst van het graf waarbij zij betrokken zijn. Bestaande algemene graven - het zijn er 300 - worden geruimd, omdat de termijn is verlopen.

Voorafgaand aan de renovatie en herinrichting wordt een regeling vastgesteld ten aanzien van het hergebruik of het afstoten van bestaande gedenktekens.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer