Volledig scherm
Voorgaande edities heetten nog Klassiek op het Water. © Jan-Evert Zondag

Klassiek festival beleeft dit jaar de tiende editie

Wie van klassieke muziek houdt, kan dit jaar van 1 tot en met 7 juli terecht op de tiende editie van Klassiek Zoetermeer.

,,Klassieke muziek is een genre dat misschien wat onderbelicht is, maar er zit zoveel leuks en moois in", vertelt evenement- en projectcoördinator Caroline Das. En een hoop ervan komt een week lang op het festival aan bod.

Het is de tiende editie en daarmee beleeft het festival dus ook een jubileum. Voorgaande edities heetten nog Klassiek op het Water, maar vorig jaar werd besloten om het festival een nieuwe naam te geven. Er kwamen zoveel activiteiten bij dat het podium van het water naar de Markt werd verplaatst, vertelt Das.

Dat zijn dit jaar allerlei optredens van vrouwen- en kamerkoren, lunch- en openluchtconcerten, rondvaarten met aan boord klassieke muziek en concerten uitgevoerd op het carillon in de Oude Kerk.

Oosterkerk Scratch

Nieuw dit jaar is de 'Oosterkerk Scratch'. ,,Iedereen kan zich ervoor inschrijven. Je studeert dan met een groep in een avond een muziekstuk in en zingt het dezelfde avond nog voor publiek in de Oosterkerk." Een ander festivalonderdeel dat dit jaar zijn debuut maakt is 'Maestro Zoetermeer'. ,,Afgeleid van het bekende tv-programma waarin bn'ers met elkaar de strijd aangaan, is dit de Zoetermeerse variant", vertelt Das.

Zoetermeerders gaan in vier rondes onderling de strijd aan om dirigent te worden. De winnaar mag als prijs het Rijnlands Symfonie Orkest dirigeren.

Het grootste deel van het festival is gratis toegankelijk. Waar wel voor betaald moet worden, staat in het festivalprogramma dat te vinden is op klassiekzoetermeer.com.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer