Volledig scherm
PREMIUM
kunstenaar Ras Elijah Eind september is het Ganeshaa-festival in Zoetermeer afgelast vanwege het weer- en ook vanwege dreiging. Achteraf blijkt de oorzaak bij de kunstwerken van Ras Elijah te liggen. De bibliotheek haalde de schilderijen van deze bijzondere Haagse kunstenaar uit het festival en dit zorgde voor ophef. © Daniella van Bergen

Kleurrijke storm in een glas water

Het Ganeshaa Vredesfestival werd een ruime maand geleden afgeblazen wegens slecht weer en mysterieuze bedreigingen. Een kleurrijk schilderij speelt daarin tot veler verrassing een rol in.

Aandachtig hangt Ras Elijah een vrolijk gekleurd schilderij op. Het is zondagavond 16 september en de Haagse kunstenaar, poëet en muzikant van Antilliaanse afkomst is in Zoetermeer druk zijn expositie in het Forum aan het inrichten. Hij is toegevoegd aan een Vredesexpositie in het Forum in Zoetermeer via de organisatie van het Ganeshaa Vredesfestival. Het schilderij met een blanke man met ontbloot bovenlijf die is omringd door mensen met een donkere huidskleur schommelt zachtjes na aan het haakje als Elijah de volgende schilderijen pakt. Een visser op het water. Een groep mensen op trommels. Vrouwen aan de waterkant. Tien schilderijen met als thema slavernij. Niet veel, maar hij is er tevreden mee.

Even verderop zijn foto’s en uitspraken van beroemde voorvechters van mensenrechten als Mandela, Gandhi en King opgehangen door de samenwerkende kerken in Zoetermeer, het ILOZ. Het is de avond voor de Vredesweek en die heeft dit jaar een bomvol programma, ziet Flip Bakker van het ILOZ tevreden. Het is zelfs gelukt om samenwerking aan te gaan met het Ganeshaa-festival. De derde stad van Zuid-Holland weet een mooi vredesfeest te organiseren.

Het  vredesfeest eindigt echter eerder dan gepland, met storm, regen en dreiging. Vrijdagmiddag, bij de feestelijke ondertekening van het Handvest voor Compassie door Charlie Aptroot,  meldt de burgemeester dat hij net heeft vernomen dat de festivalorganisatie te maken heeft met  bedreigingen. Als hij daar eerder van zou hebben gehoord, zou hij voor meer blauw op straat hebben gezorgd. Helaas blijkt dat op zo’n korte termijn niet mogelijk, zegt de burgervader tegen de verbaasde aanwezigen. ,,Ik ken de aard van die bedreigingen nog niet. Die laat ik nu uitzoeken door politie en Openbaar Ministerie’’, legt hij de volgende dag uit tegenover de pers.  Het Ganeshaa Vredesfestival schrijft die avond op zijn facebookpagina dat het feest niet doorgaat vanwege het slechte weer.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer