Volledig scherm
Amsterdamstraat in Zoetermeer. © District8

Knallen blijken toch schoten, Club Cobra moet twee weken dicht

De Zoetermeerse nachtclub Cobra moet de deuren twee weken sluiten na het schietincident van afgelopen zaterdag.  Dat heeft burgemeester Charlie Aptroot besloten.

Omwonenden hoorden zaterdagochtend in alle vroegte harde knallen in de buurt van de nachtclub aan de Amsterdamstraat. Bij de politie kwamen zeker drie meldingen binnen. Een eerste onderzoek door de politie leverde niks op. Later werd toch uitgebreider onderzoek gedaan en werd rond de club een ‘plaats delict’ afgezet met politielinten. Volgens een politiewoordvoerder waren er redenen om extra met de recherche te kijken naar ‘andere aanwijzingen’. Vandaag is duidelijk dat er voldoende aanwijzingen zijn gevonden dat er toch schoten zijn gelost.

‘In verband met een schietincident in de vroege ochtend van zaterdag 19 oktober heb ik besloten Club Cobra voor de duur van twee weken te sluiten. Op basis van het onderzoek door politie besluit ik na afloop van die twee weken of, en zo ja welke nadere maatregelen ik neem’,  schrijft Aptroot in een brief die hij maandagmiddag verstuurde aan de gemeenteraad.

Openbare orde

Het is niet de eerste keer dat Club Cobra onder vuur is genomen. De club werd in februari beschoten met een machinegeweer, waarop de burgemeester de zaak direct voor een jaar liet sluiten. Daar moest hij na bezwaar van Club Cobra later een halfjaar van maken. In januari was Club Cobra ook al twee weken gesloten na een beschieting in december vorig jaar. 

De burgemeester heeft de bevoegdheid om een horecabedrijf voor de duur van twee weken te sluiten voor onderzoek ter bescherming van de openbare orde. Aptroot heeft die het afgelopen anderhalf jaar al veel gebruikt. 

Zoetermeer  heeft ondertussen de buik vol van de vele incidenten die plaatsvinden bij nachtclubs. Enkele clubs zijn inmiddels verdwenen, zoals Club One, No Limit en Envy. Op dit moment liggen Club Cobra en Club Magnum met regelmaat letterlijk onder vuur. Het laatste incident vond plaats in september toen Club Magnum aan de Van der Hagenstraat werd beschoten. Die nachtclub is nu een halfjaar dicht.

Bij geen van de beschietingen raakte iemand gewond.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer