Volledig scherm
PREMIUM
De Boerendag op de Dorpsstraat, al jaren een traditie in Zoetermeer. © Ron Jenner Photo Graphic Design

Komt 'n koe bij de rechter

Zoetermeer toenDe jaren 20 en 30 staan in de belangstelling door de tv-serie Een bezeten wereld en de herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hoe beleefden de 5000 inwoners van Zoetermeer deze tijd? Boeren hadden het zwaar, het verkeer eiste zijn tol en de Luchtbeschermingsdienst stond paraat met oog op naderend onheil...

Volledig scherm
De Luchtbeschermingsdienst staat paraat. © Historisch Genootschap Oud Soetermeer

De agrarische ambachten kwamen tot leven op de Boerendag in de Dorpsstraat, afgelopen zaterdag. Voor veel Zoetermeerders bleek het een openbaring om te horen dat zij wonen op grond waar ooit koeien graasden of bieten en haver werden verbouwd. Nog maar 80 jaar geleden was Zoetermeer een dorp met veel gemengde boerenbedrijven, waar onder zestig boterboeren en zeker negentig boterfabriekjes.

In kranten uit de jaren 30 worden boeren nogal eens genoemd in verslagen van de kantonrechter. Zo wordt in december 1939 een veehouder veroordeeld tot 8 maanden cel voor 'valsche oormerken' van varkens. Hij ontkent dat hij de wet heeft overtreden en gaat in hoger beroep bij het Hof, maar de straf blijft hetzelfde.

Er ontstaan in die tijd zelfs discussies over varkens. Of die ongezond zijn voor omwonenden. In dat verband verschijnt er een man voor de rechter, omdat Zoetermeerders klagen over overlast van vliegen. De advocaat van de agrariër voert aan dat het stadsbestuur maar moet bewijzen dat veeteelt slecht is voor de gezondheid. Komen die vliegen wel van de varkens?

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer