Volledig scherm
In Delft staat de allereerste laadpaal met aed. © Fred Leeflang

'Laadpaal in Zoetermeer moet ook aed krijgen'

De Lijst Hilbrand Nawijn wil dat de laadpalen in Zoetermeer ook worden voorzien van aed's om zo meer mensenlevens te kunnen redden. Onlangs was Delft de eerste gemeente in Nederland die zo'n paal liet neerzetten door het bedrijf City AED.

Bestaande en nieuwe laadpalen, parkeermeters of speciaal straatmeubilair kunnen volgens het bedrijf hierdoor ook een levensreddende functie krijgen. De laadpalen voor elektrische auto's worden 24 uur per dag voorzien van stroom, waardoor de aed's dag en nacht gebruikt kunnen worden.

Concept

In schriftelijke vragen wil LHN weten of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van de nieuwe ontwikkeling en vraagt de partij of dit concept ook in Zoetermeer kan worden uitgerold.

Eerder dit jaar vertelde de Hartstichting in deze krant dat er meer aed's in de woonwijken moeten komen om heel Zoetermeer 'hartveilig' te maken. Dan kunnen mensen die getroffen worden door een hartstilstand overal in de stad binnen zes minuten gereanimeerd worden. Volgens cijfers van de gemeente zijn er in Zoetermeer op dit moment 61 geregistreerde aed's. De gemeente beheert hier 29 van. De rest is in handen van bedrijven en particulieren en zijn hierdoor niet op elk uur van de dag beschikbaar.

De Hartstichting stelt dat Zoetermeer 65 aed's nodig heeft die openbaar, dus 24 uur per dag, te gebruiken zijn en adviseert de aed's goed te verspreiden over de stad, zodat iedere inwoner erbij kan.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer