Volledig scherm
Het Langeland Ziekenhuis opent een eigen MKA-afdeling. © ANP

LangeLand Ziekenhuis bungelt helemaal onderaan in financiële stresstest

UpdateHet LangeLand Ziekenhuis scoort opnieuw een dikke onvoldoende in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. Dit jaar is het Zoetermeerse ziekenhuis zelfs onderaan de lijst beland.

Het LangeLand scoorde vorig jaar ook al een vette onvoldoende en eindigde toen op plek 60 van de 66. Dit jaar zijn 64 ziekenhuizen bekeken, en staat het LangeLand op plek 64 met een 2. De lijst is opgesteld door BDO Accountants op basis van financiële jaarverslagen van 2018 van de Nederlandse ziekenhuizen. 

Een woordvoerder van het Zoetermeerse ziekenhuis stelt dat de zorg géén gevaar loopt en sluiting niet aan de orde is. De Reinier Haga Groep, waar het LangeLand deel van uitmaakt, bouwt naast het Zoetermeerse ziekenhuis juist een modern Orthopedisch Centrum dat orthopedische ingrepen voor de hele regio gaat uitvoeren. Later vandaag komt de Reinier Haga Groep met een reactie.

Lening

Volgens de accountants is het vooral zorgwekkend als ziekenhuizen het twee jaar achter elkaar slecht doen. De belangrijkste reden voor opnieuw de slechte positie op de BDO-lijst is het negatieve eigen vermogen. De mate waarin het ziekenhuis op de lange termijn aan zijn financiële verplichting kan voldoen, is volgens BDO uitermate slecht. 

Dat hangt sterk samen met de achtergestelde lening van 20 miljoen euro die het Haga Ziekenhuis en Reinier de Graaf Ziekenhuis aan de Zoetermeerders gaven na de overname in 2015. Het Zoetermeerse ziekenhuis was toen bijna failliet en de leningen dienden om het ziekenhuis overeind te houden. ,,Dat zijn achtergestelde leningen die LangeLand uiteindelijk een keer moet terugbetalen,’’ licht Frank van der Lee van BDO Accountants toe. ,,Als het ziekenhuis alsnog omvalt, dan zijn de partijen die de achtergestelde lening hebben gegeven zeer waarschijnlijk hun geld kwijt.’’

Quote

LangeLand moet uiteinde­lijk een keer terugbeta­len

Frank van der Lee, BDO Accountants

Vorig jaar verbaasden verschillende mensen in de zorgwereld zich al over de lage plek voor het Zoetermeerse ziekenhuis op de BDO-lijst. Sinds het ziekenhuis onder de vleugels van de Reinier Haga Groep kwam, was er weer bestaanszekerheid, was de gedachte.

Opmerkelijk is daarom dat een van de grote broers van het LangeLand, het HagaZiekenhuis, ook bijna onderaan staat in de financiële stresstest van BDO. Het grote Haagse ziekenhuis kukelt in de BDO-lijst van plek 55 naar 62 en krijgt een 5.

Geen geld op de plank

,,Kleine ziekenhuizen hebben op korte termijn meer schulden dan dat ze geld op de plank hebben liggen om te betalen,‘’ verklaart onderzoeker Chris van den Haak, die de benchmark uitvoerde. ,,Kleine ziekenhuizen zien hun voorsprong verdampen. Kleine ziekenhuizen staan er het minst goed voor. Dat is het gevaarlijkst, die zijn het meest kwetsbaar.’’ Van die elf ziekenhuizen zijn er vijf die al drie jaar op rij een onvoldoende scoren.

Quote

Kleine ziekenhui­zen hebben op korte termijn meer schulden dan dat ze geld op de plank hebben liggen

Chris van den Haak, BDO Accountants

Onlangs maakte Treant Zorggroep in het noorden van het land bekend dat het zich genoodzaakt ziet om vijfhonderd personeelsleden te ontslaan. Drie ziekenhuizen van die groep zijn in de problemen, maar in deze lijst krijgen die ziekenhuizen nog wel een zes, juist omdat zij maatregelen hebben genomen om rode cijfers tegen te gaan. Zo’n 500 medewerkers zullen hun baan verliezen, gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Wegens de problemen sluit de nachtelijke spoedhulp in Stadskanaal per direct.

Veertien ziekenhuizen

Vorig jaar voorspelde BDO Accountants: ‘meer ziekenhuizen zullen omvallen’. Zeker veertien ziekenhuizen in ons land verkeren in de gevarenzone, stelde accountantskantoor BDO vorig jaar. Een paar daarvan hadden al jaren te maken met financiële problemen. Van den Haak waarschuwde destijds. ,,Een zorginfarct dreigt. Ook nu ziet hij dat een aantal ziekenhuizen al jaren op rij de financiële bedrijfsvoering niet op orde heeft. De kosten voor huisvesting, extern personeel en ICT blijven maar stijgen, terwijl de zorgverzekeraars kritisch kijken naar de prijzen van behandelingen.

Over het geheel genomen scoren de ziekenhuizen wat beter, maar de hogere rendementen die de kleinere ziekenhuizen in 2017 behaalden zijn in 2018 verdampt. ,,Het resultaat van de kleinere ziekenhuizen daalde met 9 miljoen euro naar 35 miljoen euro.

Nederlandse algemene ziekenhuizen scoorden in 2018 gemiddeld een 7,4 voor hun financiële gezondheid. Dat is een marginale stijging ten opzichte van de 7,2 van een jaar eerder. Dat lijkt een geruststellend beeld, maar onderliggende financiële meerjarentrends vertellen een ander verhaal. 

LangeLand ziekenhuis had moeilijk jaar

2018 was voor het LangeLand ziekenhuis financieel een moeilijk jaar. Uiteindelijk leed het ziekenhuis een verlies van 1,1 miljoen euro.  De Reinier Haga Groep stelt dat het Zoetermeerse ziekenhuis structureel minder ontving voor de geleverde zorg dan gemiddeld. Een stevig gesprek met de zorgverzekeraars heeft volgens de Reinier Haga Groep geleid tot hogere inkomsten. De verwachting is daarom dat het LangeLand vanaf dit jaar weer zwarte cijfers schrijft.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer