Leerlingen nemen op indrukwekkende wijze afscheid van doodzieke lerares

VideoToen (oud-)leerlingen van het Alfrink en het Oranje Nassau College in Zoetermeer hoorden dat hun docente economie Renate van Haasteren (43) niet lang meer te leven heeft, kwamen ze in actie. ,,Het is niet makkelijk, maar wel geweldig.''

Renate weet sinds een paar weken dat ze ernstig ziek is en gaat sterven. Ze heeft kanker. ,,Het was een vreselijke schok om dat te moeten horen'', zegt de moeder van twee kinderen (12 en 14 jaar). Het waren haar leerlingen geweest die aan hadden gedrongen op verder onderzoek, toen de huisarts slechts een virusje en een vitamine D-tekort constateerde als oorzaak van de pijn in haar benen en het vele hoesten. ,,Juf dat klinkt écht niet goed. Je moet terug naar de dokter'', hielden ze aan.

Voor veel leerlingen van het Zoetermeerse Oranje Nassau college en het Alfrink college is mevrouw Van Haasteren de lievelingsdocent. Dat heeft te maken met haar hartelijke natuur, maar ook met haar manier van lesgeven. ,,Mijn vak economie gaat niet over geld, maar over het leven'', zegt Renate die haar lessen doorspekt met praktische voorbeelden. ,,Ik zit vol verhalen, ezelsbruggen en trucjes om zelfs de meest abstracte kwesties toch begrijpelijk te maken'', lacht de economiedocente, die zelf ooit naar de mavo op het Oranje Nassau College ging, maar inmiddels over twee mastertitels in de economie beschikt.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer