Volledig scherm
Prins Florrisschool strijdt tegen hondenpoep © Daniella van Bergen

Leerlingen zijn viezigheid naast school beu en regelen zélf poepzakjes

Vieze schoenen door de hondenpoep, daar waren leerlingen van de Prins Florisschool in de Zoetermeerse wijk Oosterheem wel klaar mee. Daarom regelden ze zélf poepzakjes bij de fabriek. 

De leerlingen van de school lopen dagelijks op een pad langs de Hazerswoudestraat, tussen het hoofdgebouw en het bijgebouw op het hoekje met de Hodenpijlstraat. Die paar honderd meter was bijna niet af te leggen zonder in de smerige ‘cadeautjes’ te trappen die hondenbezitters achterlaten. ,,Echt vies en niet leuk. Heel veel mensen stonden erin, ook ik”, zegt Amber (9).

Poep van je schoenen peuteren is niet bepaald een favoriete bezigheid en dus werden de stinkende schoenen vaak op de gang gezet. Reden om het onderwerp hoog op de agenda te zetten van de leerlingenraad, waarvan behalve door hun klassen gekozen leerlingen ook twee juffen deel uitmaken. ,,Onze leerlingenraad wil iets goeds én iets leuks doen voor de school”, zegt juf Marianne Gerritsen. ,,En als ze het zelf bedenken gaat het veel beter.”

Duizend poepzakjes

Hier zijn hondenpoepzakjes nodig, bedacht de raad. De gemeente levert die niet, dus trokken de kinderen de stoute schoenen aan en schreven ze een zakjesfabriek aan. Gerritsen: ,,Die vond het zo leuk dat we in actie kwamen, dat ze gratis een dispenser, een bord en duizend poepzakjes leverden. Die hebben we vrijdag naast het pad geplaatst.”  

Tegelijkertijd zorgden ouders er via de medezeggenschapsraad voor dat handhavers in actie kwamen. Die schreven enkele boetes uit en dat lijkt ook effect te hebben.

De leerlingenraad kan nu ‘iets goeds doen’ afvinken van de lijst. En ‘iets leuks’? Gerritsen: ,,We hadden dit jaar onze eigen talentenshow.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer