Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Johan Van Gurp

Leerlingenvervoer 'ramp' volgens ouders

Kinderen die te laat worden opgehaald door Connexxion Taxi Services, leerlingen die vergeten worden op school door de vervoerder; het regent weer klachten van ouders. En dat terwijl de gemeente Zoetermeer Connexxion eind vorig jaar al meerdere malen in gebreke heeft gesteld na gemor van ouders over het vervoer.

De schooldeuren zijn amper twee weken open, maar nu al stromen de klachten binnen bij Connexxion Taxi Services. Kinderen worden thuis te laat opgehaald, worden vergeten op school, de chauffeurs rouleren constant, en ondanks een indicatie wordt er ‘verkeerd’ vervoer aangeboden. Voor een aantal ouders is de maat vol.

Connexxion bevestigt dat er klachten zijn binnengekomen en erkent ook dat de ‘eerste week van het nieuwe schooljaar niet lekker liep’. Woordvoerder Fred Blok: ,,Wij hebben klachten ontvangen over het te laat komen van onze chauffeurs en de wisseling in chauffeurs. Ook hebben kinderen in een rolstoel niet het juiste vervoer aangeboden gekregen, omdat dit niet was gemeld op de leerlingenlijst die we van de gemeente ontvangen.’’ Inmiddels is er voor hen een rolstoelbus geregeld.

Gesprek

Maar volgens ouders spelen de problemen al veel langer en wordt er op klachten niet gereageerd door de vervoerder. Blok: ,,Normaal gesproken worden klachten netjes beantwoord. Als ouders niet tevreden zijn met de afhandeling van de klacht, kunnen ze contact opnemen met de gemeente.’’ Blok geeft aan in gesprek te zijn met de gemeente hoe zij het vervoer kunnen verbeteren.

Volgens de gemeente is de verbetering maandag al zichtbaar. ,,Eind 2016 heeft de gemeente Connexxion in gebreke gesteld. De reden was dat er wel eens iets mis ging. Je moet dan denken aan een kind dat niet werd opgehaald, een kind dat niet precies op de afgesproken plek werd afgezet, het onvoldoende werken met vaste chauffeurs en vaste routes.”

Daarop is de gemeente met Connexxion in gesprek gegaan en zijn er aanvullende afspraken gemaakt die het vervoer moeten regelen. Volgens Connexxion is de oorzaak van het probleem onder andere de grote uitstroom van het aantal chauffeurs, terwijl nieuwe niet zomaar gevonden zijn. De gemeente heeft nu aangegeven dat Connexxion vanaf maandag over meer chauffeurs beschikt. Een eerste verbetering die het probleem moet verhelpen.

Gezondheid

Toch zitten de ouders nog met hun handen in het haar. Een oplossing laat volgens hen veel te lang op zich wachten. De gezondheid van hun kinderen lijdt eronder, zo zegt moeder Christa van Hese. ,,Mijn tienjarige dochter heeft een verklaring van de kinderneuroloog waarin staat dat zij in een privétaxi vervoerd moet worden, omdat de prikkels van anderen te veel voor haar zijn. Maar nu wordt zij samen met twee anderen naar school gebracht. Het zorgt voor stress bij haar en dit uit zich in epileptische aanvallen. Er moet heel snel een oplossing komen.” 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer