Volledig scherm
Bioloog Winfried van Meerendonk. © Harry Verkuylen

Libellen spotten in Zoetermeers reservaat

Waterjuffers en libellen vliegen dankzij de tropische dagen van vorige week af en aan in het reservaat bij Rokkeveen. De meeste soorten libellen leven maar een paar weken.

Quote

Het zijn warmtemin­nen­de insecten. Als de tempera­tuur stijgt, worden ze actiever

Winfried van Meerendonk, bioloog

De keizerlibelle, de oeverlibel en de roodoogjuffer. Het zijn maar enkele van de 27 soorten libellen en waterjuffers die sinds kort volop in de weer zijn in het libellenreservaat bij Rokkeveen. Onlangs is er zelfs een zeldzame gevlekte witsnuitlibel gespot. ,,Deze soort ken ik alleen van Nationaal Park De Weerribben in Overijssel'', vertelt bioloog Winfried van Meerendonk.

Hij is één van de initiatiefnemers van het reservaat, dat in 2013 werd geopend. Een teken dat het water in het gebied van goede kwaliteit is en dat het weer wat beter gaat met de libellen in Nederland, legt hij uit.

Warmte
Van Meerendonk bezoekt het gebied regelmatig met medetellers van KNNV en IVN Zoetermeer. De warme dagen deden de beestjes goed. ,,Het zijn warmteminnende insecten. Als de temperatuur stijgt, worden ze actiever. Wordt het te heet, dan beschermen ze zichzelf door in een obeliskhouding te gaan zitten.''

Het achterlijf is naar boven gericht, om het oppervlak dat beschenen wordt door de zon te verkleinen. Door de warmte krijgen ze energie om op jacht te gaan naar kleine insecten, zoals muggen.

Volledig scherm
Een vroege glazenmaker. © Harry Verkuylen

Waterplant
Een mooie zomer is belangrijk voor deze insecten, omdat ze maar een korte tijd als volwassen insect buiten het water leven. ,,Een soort als de keizerlibel legt haar eitjes in waterplanten. De larven die hieruit komen, leven lange tijd in het water. Soms wel twee jaar. Op een gegeven moment kruipen ze op een stengel of stuk riet, waar ze opdrogen. Uit het borststuk komt uiteindelijk de libel.''

De vleugels blijven erg kwetsbaar. De reden dat libellen altijd op een uitstekende tak zitten, in plaats van midden in het groen. ,,Zo beschermen ze hun uitgespreide vleugels, maar aan het eind van het seizoen zijn ze vaak toch te beschadigd om nog te kunnen vliegen en is het afgelopen."

Verbeterpuntjes
Ondanks dat de libel goed gedijt, moeten er volgens Van Meerendonk wel een paar dingen worden opgeknapt in het reservaat. ,,De bewegwijzering kan beter met een bordje aan het begin van het pad naar het reservaat. Daarnaast is de onderkant van de vlonder, waarmee het water uit de vaart wordt afgescheiden, kapot. Dat moet worden hersteld.''

Wie de libellen nog in actie wil zien, moet snel een kijkje komen nemen. Het pad dat rechts bij de ingang van Stadsboerderij De Balijhoeve ligt, leidt naar het reservaat. Bij de Balijhoeve liggen ook folders.

Volledig scherm
De waterjuffer. © Harry Verkuylen

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer