Volledig scherm
PREMIUM
Kitty Legtenberg: ,,Je zou bijna niet geloven dat het een waargebeurd verhaal, maar toch is het zo.'' © Daniella van Bergen

Liefde ondanks bommenregen: ‘Het lijkt te gek voor woorden, maar het is écht waargebeurd’

Een jonge liefde ontsproten tussen de bommen. Het lijkt de aanzet tot een oorlogsromannetje, maar we hebben het hier over het verhaal van Joop en Jopie Dijkhuizen. De twee werden verliefd tijdens het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Hun Zoetermeerse kleindochter Kitty Legtenberg (47) maakte er een theaterstuk over, dat vanavond de afsluiter is van de activiteiten rond Dodenherdenking.

Johannes en Johanna, ofwel Joop en Jopie. Het zijn de namen van de opa en oma van Kitty Legtenberg, die elkaar vonden in mei 1940. De twee hadden al bij elkaar op school gezeten, maar kregen echt oog voor elkaar rond de prille leeftijd van 16, toen ze elkaar ontmoetten tijdens het bombardement op Rotterdam. Later gingen de tieners samen bij het verzet. En nu is hun verhaal door kleindochter Kitty Legtenberg omgetoverd tot een theaterstuk: Joop en Jopie - Liefde en Verzet.

,,Het is een prachtig verhaal. Ik wil laten zien dat liefde overal bestaat. Ook in de oorlog", aldus Legtenberg. ,,Mijn opa en oma hebben mij het verhaal door de jaren heen verteld. Steeds weer kwamen er nieuwe details bij, totdat ik het hele plaatje had.”

De dragers van het verhaal zijn zelf helaas al overleden. Oma Jopie blies vier jaar geleden, op de hoge leeftijd van 94, haar laatste adem uit. Opa Joop overleed een paar jaar eerder, op 82-jarige leeftijd. Kleindochter Kitty is nu blij dat het verhaal wordt verteld tijdens de Dodenherdenking. Zij is naar eigen zeggen 'verhalenverteller', wat goed uitkomt: de hele productie heeft zij - met wat hulp van derden - zelf gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer