Volledig scherm
Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. © ANP

Meer dan 95 procent Zoetermeerse kinderen ingeënt tegen mazelen

Het gevaar van besmetting met mazelen is in Zoetermeer laag: de vaccinatiegraad in de stad is met meer dan 95 procent goed op orde. 

Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was afgelopen jaar 95,7 procent van de Zoetermeerse kinderen op tweejarige leeftijd ingeënt tegen mazelen. Kinderen van 14 maanden oud krijgen deze inenting tegelijk met die tegen bof en rode hond, de zogenoemde BMR-prik. Door die prik worden ze immuun  voor deze ziektes.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor de BMR-prik een vaccinatiegraad van 95 procent als norm. Dit percentage is nodig om zogeheten groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. 

Volgens het RIVM komt door bijna iedereen te vaccineren een ziekte minder voor en is daardoor iedereen beschermd. Niet-ingeënte mensen zijn dan beschermd door de immuniteit van de groep. 

Juist voor mazelen is een hoge vaccinatiegraad belangrijk omdat het een van de meest besmettelijke ziektes is, kan het zich al verspreiden als meer dan 5 procent van de mensen niet immuun is. 

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer