Volledig scherm
Met de ZoetermeerPas is ook Blijdorp goedkoper te bezoeken. © Rob Doolaard

Meer gebruik van kortingspas dan verwacht

De ZoetermeerPas is dit jaar minder uitgereikt, maar wel veel vaker gebruikt. Vooral voor het 'kindpakket' is meer animo. Gevolg is dat de gemeente zo'n 180.000 euro extra kwijt is.

Dat het gebruik van de pas sterk groeit, ziet de gemeente aan het aantal ingeleverde cheques waarmee gebruikers korting krijgen. De gemeente voelt dat ook in de portemonnee: ze moet voor dit jaar zo'n 180.000 euro extra uitrekken voor de Zoetermeerpas, blijkt nu.

De ZoetermeerPas is bedoeld om mensen met een laag inkomen toch activiteiten te kunnen laten ondernemen. Bij de pas zitten verschillende papieren cheques waarmee korting kan worden gekregen op sport en spel, maar ook op dagjes uit naar bijvoorbeeld diergaarde Blijdorp in Rotterdam of attractiepark Duinrell in Wassenaar.

Dit jaar zijn er 10.575 passen verstrekt, dat is minder dan vorig jaar. Het aantal ZoetermeerPassen schommelde de laatste jaren rond de 12.000. In 2017 verdeelde de gemeente 11.888 passen, in 'topjaar' 2014 waren het er zelfs 12.569.

Het budget dat de gemeente uittrekt voor de pas groeit al jaren. In 2015 trok Zoetermeer nog 826.000 euro uit voor de kortingspas, voor dit jaar stond 1.153.000 euro op de begroting. Die budgetstijging is deels het gevolg van een toelage van het rijk voor kinderen in arme gezinnen.

Budget

Toch blijkt het niet voldoende om de kosten te dekken, ziet de gemeente. Houders leveren veel meer ZoetermeerPascheques in dan verwacht, waardoor de gemeente het budget van bijna 1,2 miljoen nog eens met 180.000 euro moet verhogen voor 2018.

Het meest populair zijn de cheques voor sport en cultuur. Ook zetten veel mensen de cheques in voor zwemles. De gemeente houdt niet bij hoe vaak Zoetermeerders de pas daadwerkelijk gebruiken. Wel kan zij het gebruik van de cheques registreren.

Dat de kosten hoger uitvallen dan vorig jaar wijt de gemeente niet alleen aan het grotere gebruik van sport- en cultuurcheques, maar ook door vergoedingen voor het openbaar vervoer. Dit jaar waren er extra veel cheques voor jonge ZoetermeerPas-houders, tussen de 3 en 18 jaar . Ze kregen een extra vel keuzecheques, inclusief een cheque voor een begeleider.

Digitaal

Begin dit jaar maakte de Gemeente bekend dat de ZoetermeerPas in de toekomst digitaal wordt. De papieren cheques worden een digitaal tegoed op de pas. Een belangrijke reden om de pas te digitaliseren is volgens de gemeente het gebruiksgemak te vergroten. Zoetermeerders kunnen de pas voor 2019 vanaf 1 november bij de gemeente aanvragen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer