Volledig scherm
De gekte op de woningmarkt houdt aan: huizen worden voor de hoofdprijs verkocht. © ANP XTRA

Meer huizen verkocht, prijs stijgt opnieuw fors

De huizenprijzen in Zoetermeer stegen in een jaar tijd met 14 procent, blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Huizen in Zoetermeer worden gemiddeld voor 256.894 euro verkocht.

Dat hier, net als in de andere gemeenten in de Haagse regio, de woningvoorraad opraakt, is te zien aan het dalende aantal verkopen: -17 procent ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met het vorige kwartaal staat er wel een kleine plus: 0,4 procent meer woningen verkocht.

Ook in andere gemeenten in de regio rijzen de huizenprijzen de pan uit. In Westland werd ten opzichte van vorig jaar 30 procent minder huizen verkocht omdat de voorraad op raakt. Een woning in Westland kost nu gemiddeld 320.567 euro. Een huis in Den Haag kost gemiddeld 311.900 euro, bijna 16 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. Wie een huis in Delft koopt, is gemiddeld 269.790 euro kwijt. In Leidschendam-Voorburg kost een woning gemiddeld 353.388 euro en in Pijnacker-Nootdorp 327.149 euro.

'In de huidige woningmarkt komen steeds meer bevolkingsgroepen langs de kant te staan', schrijft Jan Kokje, voorzitter van NVM Haaglanden. 'Vooral starters en middeninkomens staan buitenspel of hebben het zeer moeilijk een geschikte woning te vinden. Als niet snel nieuwe woningen worden bijgebouwd, raken we in problemen.'

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer